2019-07-04

Ferencvárosnak komoly a múltja tehetséggondozásban

Tehetségbarát Önkormányzat díjat vehetett át Ferencváros az Új Nemzedék Központtól a kerületben zajló kiemelkedő tehetséggondozási munkáért. Az elismeréssel járó 1,5 millió forintot Bácskai János adta át Nyerusay Viktóriának, a Mester Galéria és Közösségi Tér vezetőjének július 3-án. A rendezvényen Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is beszédet mondott.

Ferencvárosnak komoly a múltja tehetséggondozásban

A régmúlt, a közelmúlt és a jelen ferencvárosi tehetségeit is megidézték a Mester Galériaban tartott ünnepségen: a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert és az olimpiai bajnok Magyar Zoltán gondolatai mellett Csáki András Junior Prima díjas gitárművész játékát is hallhatták a megjelentek. Mindhármukban közös, hogy ferencvárosi iskolából indultak, tálentumukat pedig kiemelkedő tudományos, sport- és művészeti teljesítményre tudták váltani.

„A tehetségen kívül kell egy olyan társadalom is, amelyik ezt méltányolni tudja” – kezdte köszöntőjét Szent-Györgyi szavaival Bácskai János. – A kormány és az önkormányzat támogatja a tehetségek megtalálását, felismerését, gondozását, komoly tehetséggondozó munka folyik a kerület sok általános és középiskolájában, tehetségpont működik többek közt az Ádám Jenő Zeneiskolában, a Molnár Ferenc és a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában – közölte a polgármester, majd köszönetet mondott az oktatási intézmények vezetőinek és pedagógusainak. Hozzátette: a „deák” Közalapítvány két évtizede segíti a kerületi nehéz sorsú tanulókat, a Mester Galériát pedig egyedülálló helynek nevezte, amely az év 365 napján a diákoké, ahol otthon érezhetik magukat, ahol csak ők állítanak ki, és ahol számtalan egyéb program is várja őket.

Illés Boglárka tehetséges nemzetnek nevezte a magyarokat, amit a sport és tudomány területén elért eredmények bizonyítanak. – A magyar fiatalok ma is világraszóló sikereket érnek el, az pedig, hogy kibontakoztathassák képességeiket, hogy értéket teremthessenek a társadalom számára, ma nemzetstratégiai célkitűzés – jelentette ki a helyettes államtitkár, aki azt is elmondta, Ferencváros komoly múlttal rendelkezik a tehetséggondozásban.

Az esemény végén Bácskai János átadta a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó emléklapot és pénzjutalmat Nyerusay Viktóriának, a Mester Galéria szakmai vezetőjének.

 

Forrás: http://www.ferencvaros.hu/index0.php?name=hir_190703_Tehetseg

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek