2020-05-08

Érdekelnek az appok, a robotok, a folyton változó technológiák és a vibráló színek? Akkor a digitális művészeti lehetőségek téged hívnak az NTP-be!

Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy a kreativitás, az érzékenység, a gondolatok művészeti kifejezése, a digitális technológiák ismerete, a szofverfejlesztés nemcsak a tanórai, a művészeti és a kulturális tevékenységek körén belül hasznos. Ha ezen szavak közül egyet, vagy akár többet is igaznak érzel magadra, akkor jelen ajánlónk neked szól! Fiatal digitális művészek figyelmében ajánljuk a Nemzeti Tehetség Programot!

Érdekelnek az appok, a robotok, a folyton változó technológiák és a vibráló színek? Akkor a digitális művészeti lehetőségek téged hívnak az NTP-be!

Az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte ráirányította a figyelmet a digitális megoldások által nyújtott biztonságos és kényelmes lehetőségekre. A világ legnagyobb kulturális és művészeti intézményei, vállalatai támaszkodnak kezdeményezéseikben a digitalizációra a humánjárvány miatt kialakult következmények enyhítésének érdekében. A legrangosabb múzeumi kiállítótereket online, virtuális séták bejárásával teszik megtekinthetővé a lakásukban tartózkodó embereknek, vagy a digitalizált kulturális örökséget, könyveket, folyóiratokat teszik ingyenesen hozzáférhetővé a nagyközönségnek. A Kis Vukot mindannyian ismerjük, a digitális eszközök, appok a kontaktkutatásban is segítséget nyújtanak, a digitalizáció nyújtotta lehetőségek reményt adnak az embereknek a nehézségek leküzdésére. Mindezen kezdeményezések a távoktatás, a tehetséggondozás minőségének biztosítását és színvonalát is segítik.

A digitális művészet komplex művészeti megközelítést igényel, ezért különösen fontos vagy számunkra, hiszen a mai társadalom erősen mediatizált, napjainkban a legtöbb ember valamilyen formában hasznosítja a digitális művészet alkotásait.

 

A digitális művészet eredményei megerősítik, hogy a tehetséggondozásban a jövőt tekintve a kreativitás fejlesztendő a leginkább, ugyanis ez értékteremtő módon tud kiegészülni szociális érzékenységgel és esztétikai igényességgel. A digitális művészet a technológiát alkotó módon használni képes művészek közreműködésével számos jótékony hatással rendelkezik társadalmunkra. Így érdekeljen téged akár a digitális grafika, akár a szofverfejlesztés, akár a mobil és interakciós technológiák, vagy a kiterjesztett valóság és a 3D számítógépes animációk, szeretnénk neked bemutatni, hogy milyen lehetőségeid vannak a Nemzeti Tehetség Programban, ahol évente mintegy 350 ezer tehetséges fiatalt támogatunk közvetve vagy közvetlenül ösztöndíj formájában.

 

A 2020/2021-es tanévben legyél Te az egyik!

 

  1. Magánszemélyként részesülhetsz a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban! (Keretösszeg: 155.537.000 Ft)
  • Amennyiben 8 évet betöltött, de 12 évnél fiatalabb vagy, az „A1” komponens keretében legalább 100.000 Ft, legfeljebb 300.000 Ft vissza nem térítendő ösztöndíjban részesülhetsz.
  • A tanulói jogviszonnyal rendelkező 12-25 éves fiatalok az „A2” komponens esetében legalább 100.000 Ft, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.
  • A 18. életévet betöltött és legfeljebb 35 éves tudományos kutatómunkában kiemelkedő fiatalok a „B” komponensen pályázhatnak legalább 100.000, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásra.
  • A „C” komponensen a 16. életévet betöltött, legfeljebb 35 éves tanulói jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok, fiatal felnőttek igényelhetnek legalább 100.000, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Figyeld az NFTÖ felhívásának megjelenését az emet.gov.hu honlapon és jelentkezz digitális művészeti tárgykörben pályázatunkra!

 

  1. A hazai köznevelési intézmények, a művészeti felsőoktatási intézmények; a művészeti/művészetközvetítői képzést folytató karok, intézetek; Magyarországon bejegyzett egyesület, alapítvány, közalapítvány és nonprofit gazdasági társaság, melynek létesítő okiratában a célok és/vagy a tevékenységek között az oktatás/nevelés és/vagy a tehetséggondozás szerepel, egyházi jogi személy esetében az alábbi pályázatokat ajánljuk figyelmetekbe:

 

  • NTP-MŰV-20 (A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása) Keretösszeg: 100.000.000 Ft
  • NTP-TMV-20 (Nagy hagyományú és szakmailag elismert hazai országos, vagy hazai és Kárpát-medencei meghirdetésű tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása) Keretösszeg: 50.000.000 Ft
  • NTP-MTTD-20 (A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása) Keretösszeg: 140.000.000 Ft
  • NTP-PKTF-20 (A hazai és határon túli pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatása) Keretösszeg: 50.000.000 Ft

 

Részletes felhívások az emet.gov.hu oldalon: http://www.emet.gov.hu/cimke/NTP_2020/

Mert a tehetség számít!

 

Fotó: Pixabay.com

További híreink
Felhívás a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil tagjainak választására
2021-11-24

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ezúton teszi közzé a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum nem kormányzati szervezeteket képviselő tagjainak megválasztásához szükséges dokumentumokat. Benyújtási határidő: 2021. december 8.

Részletek
Rácz Zsófia a Hír Tv Radar című műsorában a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramról
2021-11-17

A kiemelkedően tehetséges gyermekek gyakran képességeikhez mérten külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat, ám ennek anyagi vonzata is jelentős így sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben segít a Stipendium Peregrinum ösztöndíj program, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy képességeik és tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételizzenek. A diploma megszerzését követően tudásukat Magyarországon kamatoztatják majd.

Részletek
Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!
2021-11-15

A Nemzeti Tehetség Program tematikus hónapjában bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A második alkalommal indított kampányban zalaegerszegi fiatal tehetségek közreműködésével készült film hangsúlyozza a helyi tehetségtámogatás fontosságát.

Részletek