2020-05-08

Érdekelnek az appok, a robotok, a folyton változó technológiák és a vibráló színek? Akkor a digitális művészeti lehetőségek téged hívnak az NTP-be!

Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy a kreativitás, az érzékenység, a gondolatok művészeti kifejezése, a digitális technológiák ismerete, a szofverfejlesztés nemcsak a tanórai, a művészeti és a kulturális tevékenységek körén belül hasznos. Ha ezen szavak közül egyet, vagy akár többet is igaznak érzel magadra, akkor jelen ajánlónk neked szól! Fiatal digitális művészek figyelmében ajánljuk a Nemzeti Tehetség Programot!

Érdekelnek az appok, a robotok, a folyton változó technológiák és a vibráló színek? Akkor a digitális művészeti lehetőségek téged hívnak az NTP-be!

Az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte ráirányította a figyelmet a digitális megoldások által nyújtott biztonságos és kényelmes lehetőségekre. A világ legnagyobb kulturális és művészeti intézményei, vállalatai támaszkodnak kezdeményezéseikben a digitalizációra a humánjárvány miatt kialakult következmények enyhítésének érdekében. A legrangosabb múzeumi kiállítótereket online, virtuális séták bejárásával teszik megtekinthetővé a lakásukban tartózkodó embereknek, vagy a digitalizált kulturális örökséget, könyveket, folyóiratokat teszik ingyenesen hozzáférhetővé a nagyközönségnek. A Kis Vukot mindannyian ismerjük, a digitális eszközök, appok a kontaktkutatásban is segítséget nyújtanak, a digitalizáció nyújtotta lehetőségek reményt adnak az embereknek a nehézségek leküzdésére. Mindezen kezdeményezések a távoktatás, a tehetséggondozás minőségének biztosítását és színvonalát is segítik.

A digitális művészet komplex művészeti megközelítést igényel, ezért különösen fontos vagy számunkra, hiszen a mai társadalom erősen mediatizált, napjainkban a legtöbb ember valamilyen formában hasznosítja a digitális művészet alkotásait.

 

A digitális művészet eredményei megerősítik, hogy a tehetséggondozásban a jövőt tekintve a kreativitás fejlesztendő a leginkább, ugyanis ez értékteremtő módon tud kiegészülni szociális érzékenységgel és esztétikai igényességgel. A digitális művészet a technológiát alkotó módon használni képes művészek közreműködésével számos jótékony hatással rendelkezik társadalmunkra. Így érdekeljen téged akár a digitális grafika, akár a szofverfejlesztés, akár a mobil és interakciós technológiák, vagy a kiterjesztett valóság és a 3D számítógépes animációk, szeretnénk neked bemutatni, hogy milyen lehetőségeid vannak a Nemzeti Tehetség Programban, ahol évente mintegy 350 ezer tehetséges fiatalt támogatunk közvetve vagy közvetlenül ösztöndíj formájában.

 

A 2020/2021-es tanévben legyél Te az egyik!

 

  1. Magánszemélyként részesülhetsz a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban! (Keretösszeg: 155.537.000 Ft)
  • Amennyiben 8 évet betöltött, de 12 évnél fiatalabb vagy, az „A1” komponens keretében legalább 100.000 Ft, legfeljebb 300.000 Ft vissza nem térítendő ösztöndíjban részesülhetsz.
  • A tanulói jogviszonnyal rendelkező 12-25 éves fiatalok az „A2” komponens esetében legalább 100.000 Ft, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.
  • A 18. életévet betöltött és legfeljebb 35 éves tudományos kutatómunkában kiemelkedő fiatalok a „B” komponensen pályázhatnak legalább 100.000, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásra.
  • A „C” komponensen a 16. életévet betöltött, legfeljebb 35 éves tanulói jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok, fiatal felnőttek igényelhetnek legalább 100.000, legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek.

Figyeld az NFTÖ felhívásának megjelenését az emet.gov.hu honlapon és jelentkezz digitális művészeti tárgykörben pályázatunkra!

 

  1. A hazai köznevelési intézmények, a művészeti felsőoktatási intézmények; a művészeti/művészetközvetítői képzést folytató karok, intézetek; Magyarországon bejegyzett egyesület, alapítvány, közalapítvány és nonprofit gazdasági társaság, melynek létesítő okiratában a célok és/vagy a tevékenységek között az oktatás/nevelés és/vagy a tehetséggondozás szerepel, egyházi jogi személy esetében az alábbi pályázatokat ajánljuk figyelmetekbe:

 

  • NTP-MŰV-20 (A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása) Keretösszeg: 100.000.000 Ft
  • NTP-TMV-20 (Nagy hagyományú és szakmailag elismert hazai országos, vagy hazai és Kárpát-medencei meghirdetésű tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása) Keretösszeg: 50.000.000 Ft
  • NTP-MTTD-20 (A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása) Keretösszeg: 140.000.000 Ft
  • NTP-PKTF-20 (A hazai és határon túli pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatása) Keretösszeg: 50.000.000 Ft

 

Részletes felhívások az emet.gov.hu oldalon: http://www.emet.gov.hu/cimke/NTP_2020/

Mert a tehetség számít!

 

Fotó: Pixabay.com

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek