2020-05-14

Kémiai tehetséggondozás támogatása a Nemzeti Tehetség Programban

A természettudományos gondolkodás fejlesztése, a matematikai, kémiai készségek kibontakozásának segítése különösen komplex szemléletmódot, a jelenségek figyelmes vizsgálatát igénylő, a természettudományos műveltségben gazdagító programok által valósulhat meg. A Nemzeti Tehetség Program támogatja a kémiában tehetséges tanulók fejlesztését, gazdagítását szolgáló pedagógiai programokat, szakköröket, versenyeket. A kémiai tehetségterület pedagógusainak, tehetséggondozóinak figyelmébe ajánljuk a Nemzeti Tehetség Programot!

Kémiai tehetséggondozás támogatása a Nemzeti Tehetség Programban

Az új Nemzeti Alaptanterv a természettudományos gondolkodás megalapozását kiemelten kezeli. A természettudomány oktatása 7-8. évfolyamban biológia, kémia, fizika és földrajz tantárgyak, vagy integrált természettudomány tantárgy keretében valósítható meg. A gimnáziumi oktatás során a 9-12. évfolyamos diákok a természettudományos oktatásban diszciplináris bontásban részesülnek.

 

A kémiai műveltségtartalom elsajátítása szorosan kapcsolódik a környezetvédelmi problémák iránt való érzékenyítéshez, a fenntartható fejlődés hosszútávú előmozdításához. A szerves és szervetlen kémia tananyaga, az érettségi követelményeknek való megfelelés elősegítése mind összefügghet a kémiai tehetséggondozással. A tényanyag ismeret elsajátítása mellett jelentős pedagógiai kihívás a kémiai tehetségígéretek, tehetséges fiatalok azonosítása, tehetséggondozása, gazdagítása, a kémiai tehetségterületen tehetséges diákok fejlesztése az elméleti tudásban, a számolási feladatokban való rutinszerzésben, az összefüggések meglátásának gyakorlatában.

 

Hazánk számára rendkívül kivételesek azok a tehetséges fiatalok, akiket a kémiai kísérletek során hajt az ismeretszerzés vágya, a bátor kíváncsiság, akik a kristályképződés során felfigyelnek a különböző kristályformákra, érdeklődnek az észrevett kémiai jelenségek iránt, már kisgyermekként is örömüket lelik az anyagszerkezetnek, az anyagok változásának, szagának, ízének, halmazállapotának megfigyelésében. A Nemzeti Tehetség Program támogatja a közoktatási és köznevelési intézmények erőfeszítéseit a kémia tantárgyi tehetséggondozás, a tehetséges diákokkal való foglalkozás tanórán kívüli kereteinek megteremtésében, úgy, mint önképzőkörök, tagozati csoportok, tanulmányi és szakmai versenyek, házi kémia bajnokságok, a tanítási órák keretében nem megvalósítható csoportfoglalkozások, tanulmányi kirándulások, környezeti nevelési rendezvények, szakkörök, napközis és tanulószobai foglalkozások megszervezésében. A Nemzeti Tehetség Program 2009–2019 között több mint 14 200 nyertes pályázatot támogatott, a megítélt támogatások együttes összege több mint 21 milliárd forint volt,

 

legyen az Önök pályázata az egyik a 2020/2021-es tanévben!

 

A hazai köznevelési intézmények, a művészeti felsőoktatási intézmények; a művészeti/művészetközvetítői képzést folytató karok, intézetek; Magyarországon bejegyzett egyesület, alapítvány, közalapítvány és nonprofit gazdasági társaság, melynek létesítő okiratában a célok és/vagy a tevékenységek között az oktatás/nevelés és/vagy a tehetséggondozás szerepel, egyházi jogi személy esetében az alábbi pályázatokat ajánljuk a kémiai tehetségterület tehetséggondozási lehetőségeinek támogatásai közül:

 

  • NTP-FKT-20: A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása (Keretösszeg: 40.000.000 Ft)
  • NTP-MTTD-20: A matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása (Keretösszeg: 140.000.000 Ft)
  • NTP-NEER-20: A nemek egyenlő esélyű részvételének biztosítását célzó, speciális hazai tehetséggondozó programok támogatása (Keretösszeg: 30.000.000 Ft)

 

Mert a tehetség számít!

 

Fotó: Pixabay.com

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek