2020-09-05

Átadták a Matehetsz Tehetségházat

Átadták az állami és civil együttműködéssel megvalósuló Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetség (Matehetsz) Tehetségházat, valamint stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága és a Matehetsz pénteken Budapesten.

Átadták a Matehetsz Tehetségházat

Az eseményen Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: az állam mintegy 300 millió forinttal járult hozzá az épület létrehozásához.

A kormány a szövetséggel tíz éve működik együtt, a megállapodás azt jelképezi, hogy valódi szövetséget kötnek a magyar fiatalok, tehetségek felkarolásáért, segítéséért - emelte ki.

Az államtitkár szerint Magyarország gazdag ország, ha azt nézzük, hány tehetség van az országban. A tehetségek támogatása befektetés a jövőbe, és "mindannyiunk közös érdeke", hogy a tehetségek a lehető legtöbbre vigyék - hangsúlyozta.

Hozzátette: a Nemzeti Tehetség Programra jövőre mintegy 3,6 milliárd forint jut majd.

Bajor Péter, a szövetség ügyvezető elnöke ismertette: a 450 négyzetméter alapterületű Tehetségház a Matehetsz központjaként szolgál majd, a Nemzeti Tehetségpont és a Budapesti Európai Tehetségközpont is helyet kap benne.

A szövetség szervezésében országszerte jelenleg 80 fejlesztő foglalkozás zajlik 2300 tanuló bevonásával, az elmúlt tíz évben pedig 60 ezer diákot lehetett a részese ennek. A tutorprogramban most 556 tanulót segít 97 tutor, az elmúlt években pedig háromezret segített 120 pártfogó - tudatta.

Hozzáfűzte, hogy a Nemzeti Tehetség Programban a szövetségen keresztül 2600 fiatal kapott ösztöndíjat 600 millió forint értékben. Az ügyvezető elnök szerint a megállapodás elismerése a szövetség eddigi munkájának, és azt jelenti, hogy folytatódik a Nemzeti Tehetség Programban az állami és civil együttműködés.

Balogh László, a Matehetsz elnöke azt hangoztatta, hogy még nagyobb lendülettel szolgálják majd a magyar tehetségek segítését.

 

Kapcsolódó beszámoló és galéria a MATEHETSZ honlapján

Fotó: MATEHETSZ

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek