2020-10-09

Beszámoló a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek 2018/2019-es tanévre vonatkozó monitoring eljárásáról

A 2018/2019-es tanévben a Nemzeti Tehetség Központ (továbbiakban: NTK) hat, köznevelés területén kimagasló szakmai gyakorlattal rendelkező szakembert kért fel a 39 Minősített Tehetséggondozó Műhely (továbbiakban: MTM) monitoring vizsgálatára, melynek során a tehetséggondozással kapcsolatos vállalt szakmai feladatok teljesítését vizsgálták meg. A 39 intézményből 31 a konvergencia régiókban, 8 intézmény pedig a közép-magyarországi régióban helyezkedik el.

Beszámoló a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek 2018/2019-es tanévre vonatkozó monitoring eljárásáról

A monitoring eljárás módszertana normális körülmények között úgy történik, hogy az NTK megosztja a szakemberekkel az MTM-ek statisztikai adattábláit, majd a monitoring szakember felveszi a kapcsolatot az MTM-es programfelelőssel, és egy helyszíni látogatás során ellenőrzi a MTM-es feladatokhoz kapcsolódó dokumentációkat, illetve szakmai megbeszélés keretén belül áttekintik az adott tanév célkitűzéseit, eredményeit, sikereit, kihívásait. A monitoring szakember a helyszíni szemle tapasztalatairól összefoglaló jelentést és jegyzőkönyvet készít, melyet elküld az NTK részére.

A pandémiás helyzet miatt 2020-ban a szakemberek online és telefonon valósították meg a szakmai beszélgetéseket, és online kapták meg az intézményektől a szükséges dokumentumokat is, melyeket rendezettnek, jól kidolgozottnak találtak.

A monitoring eljárás legfőbb megállapítása az volt, hogy az MTM-ekben folyó tehetséggondozó munka módszertanilag jól megalapozott, magas színvonalú, tudatosan megvalósított és eredményes. A tehetséggondozás nemcsak egy-egy pedagógus munkáját, szemléletmódját hatja át, hanem az egész tantestületét, az intézményi identitás szerves részévé válik. Az MTM-ek kiemelt figyelmet fordítanak a kapcsolattartásra más MTM-ekkel, a civil szektor képviselőivel és for-profit szervezetekkel, melynek során lehetőség nyílik a szakmai interakcióra, jógyakorlatok bemutatására és átadására. Az MTM-ek fontosnak találják az NTK által szervezett képzéseket, tréningeket, mert az azokon szerzett ismereteket, módszereket hasznosítani tudják a mindennapi tehetséggondozó munkájuk során, ezáltal eredményesebben tudják megvalósítani célkitűzéseiket. A vizsgálatban részt vevő összes MTM intézmény megfelelt minősítést kapott.

További híreink
Novák Katalin: Elindult a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Program idei 1%-os SZJA-kampánya Polgár Judit védnökségével
2021-04-27

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán, online sajtótájékoztató keretében jelentette be a Nemzeti Tehetség Program idei kampányának indulását. A „99% tehetség – 1% adó” szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy idén is várják az 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokat a Nemzeti Tehetség Program javára, mellyel a tehetséges magyar fiatalok támogatásához járulhatnak hozzá az adózók.

Részletek
99% tehetség – 1% adó
2021-03-31

Támogassa adója második 1%-ával a tehetséges magyar fiatalokat! Idén is várja az 1%-os személyijövedelemadó-felajánlásokat a Nemzeti Tehetség Program a 1823-as technikai számon.

Részletek
Tehetség és lehetőség
2021-03-24

A Vendég a háznál február 23-i adás tartalmából. A szülőként hajlamosak vagyunk már magzatkorú a gyermekünkről is megállapítani, hogy erős lesz, nagy focista lesz, okos lesz. Azután a születés pillanatától keressük benne a lehetőséget, a képességet.

Részletek