2020-10-09

Beszámoló a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek 2018/2019-es tanévre vonatkozó monitoring eljárásáról

A 2018/2019-es tanévben a Nemzeti Tehetség Központ (továbbiakban: NTK) hat, köznevelés területén kimagasló szakmai gyakorlattal rendelkező szakembert kért fel a 39 Minősített Tehetséggondozó Műhely (továbbiakban: MTM) monitoring vizsgálatára, melynek során a tehetséggondozással kapcsolatos vállalt szakmai feladatok teljesítését vizsgálták meg. A 39 intézményből 31 a konvergencia régiókban, 8 intézmény pedig a közép-magyarországi régióban helyezkedik el.

Beszámoló a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek 2018/2019-es tanévre vonatkozó monitoring eljárásáról

A monitoring eljárás módszertana normális körülmények között úgy történik, hogy az NTK megosztja a szakemberekkel az MTM-ek statisztikai adattábláit, majd a monitoring szakember felveszi a kapcsolatot az MTM-es programfelelőssel, és egy helyszíni látogatás során ellenőrzi a MTM-es feladatokhoz kapcsolódó dokumentációkat, illetve szakmai megbeszélés keretén belül áttekintik az adott tanév célkitűzéseit, eredményeit, sikereit, kihívásait. A monitoring szakember a helyszíni szemle tapasztalatairól összefoglaló jelentést és jegyzőkönyvet készít, melyet elküld az NTK részére.

A pandémiás helyzet miatt 2020-ban a szakemberek online és telefonon valósították meg a szakmai beszélgetéseket, és online kapták meg az intézményektől a szükséges dokumentumokat is, melyeket rendezettnek, jól kidolgozottnak találtak.

A monitoring eljárás legfőbb megállapítása az volt, hogy az MTM-ekben folyó tehetséggondozó munka módszertanilag jól megalapozott, magas színvonalú, tudatosan megvalósított és eredményes. A tehetséggondozás nemcsak egy-egy pedagógus munkáját, szemléletmódját hatja át, hanem az egész tantestületét, az intézményi identitás szerves részévé válik. Az MTM-ek kiemelt figyelmet fordítanak a kapcsolattartásra más MTM-ekkel, a civil szektor képviselőivel és for-profit szervezetekkel, melynek során lehetőség nyílik a szakmai interakcióra, jógyakorlatok bemutatására és átadására. Az MTM-ek fontosnak találják az NTK által szervezett képzéseket, tréningeket, mert az azokon szerzett ismereteket, módszereket hasznosítani tudják a mindennapi tehetséggondozó munkájuk során, ezáltal eredményesebben tudják megvalósítani célkitűzéseiket. A vizsgálatban részt vevő összes MTM intézmény megfelelt minősítést kapott.

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek