2020-12-07

Emelkedő pályán a hazai tehetséggondozás

Az elmúlt öt évben tovább nőtt a Nemzeti Tehetség Program (NTP), a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) és a Tehetségpontok ismertsége – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amely 2015 után ismét megvizsgálta, hogyan gondolkodnak a magyarok a tehetségről. A válaszokból látható, hogy továbbra is megtérülő befektetés a tehetségek támogatása: a válaszadók több mint 70%-a úgy véli, hogy a tehetséges emberek növelik Magyarország hírnevét, több mint 60%-uk szerint pedig ők az ország sikerének motorjai.

Emelkedő pályán a hazai tehetséggondozás

A MATEHETSZ 2006 óta fogja össze és képviseli a tehetséggondozás civil társadalmi szereplőinek segítő feladatait, érdekeit. Megbízásából, az EFOP-3.2.1 Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt keretében elvégzett országos reprezentatív online közvélemény-kutatás során két korosztályt, 18-59 éves felnőtteket és 16-19 éves fiatalokat kérdeztek a tehetségről. A válaszadók úgy gondolják, hogy igen magas a tehetségek aránya a magyar társadalomban: a felnőttek szerint a magyar emberek közel 40%-a tehetséges. A fiatalok még magasabbra, 50% fölé teszik a magyar tehetségek arányát. A gyermekkel rendelkező megkérdezettek közel fele mondta, hogy van tehetséges gyermeke, a fiatalok több mint 60%-a pedig azt, hogy ő maga tehetséges.

Míg 2015-ben a válaszadók elsősorban veleszületett kiemelkedő képességként értelmezték a tehetséget, 2020-ban már nem meglévő adottságként tekintenek rá, hanem egy olyan képességként, amelynek a kreativitás a legfontosabb eleme. A megkérdezett felnőttek szerint emellett a logikus gondolkodás, a jó memória, az összefüggések gyors megértése és a kitartás a tehetség leglényegesebb jellemzői.

A közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a tehetség fogalmának értelmezése a saját felelősség fontosságának irányába mozdult el az elmúlt öt évben: az adottságok és képességek mellett meg is kell küzdeni – kitartással, szorgalommal – a tehetségért.

A tehetséges gyermek fejlődésének előmozdításában mind a felnőttek, mind a fiatalok körében továbbra is elvitathatatlan a szülők, továbbá a szakemberek, pedagógusok kiemelt szerepe.

A felnőtt válaszadók továbbra is fontosnak tartják a tehetség támogatását, több mint 70 százalékuk egyetért azzal, hogy a tehetségek felismerése és segítése közös társadalmi feladat.

Az 1%-os személyijövedelemadó-felajánlásoknak és a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően 2021-ben a tavalyinál is több, közel 3,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre, hogy hozzásegítse a tehetséges magyar fiatalokat céljaik eléréséhez. Az NTP évente mintegy 350 ezer tehetséges, magyar fiatalt ér el, 2008 óta már több mint 15 ezer projekt esetében született támogatói döntés, és a megítélt támogatások összege meghaladja a 24 milliárd forintot.

A kutatás részletei megtalálhatók a www.tehetseg.hu oldalon.

 

forrás: MTI

fotó: pixabay

További híreink
Online formában szervezték meg a TALENTn Tehetségfórumot
2021-01-15

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult TALENTn Tehetségfórum olyan kezdeményezés, amelyen a tehetségek találkozásával gondolataik, lehetőségeik - reményeink szerint - nem egyszerűen összeadódnak, hanem megsokszorozódnak, hatványokra emelkednek. Ezt fejezi ki a rendezvény elnevezése.

Részletek
Karácsonyi beszélgetés Novák Katalinnal
2020-12-22

Kedves Miniszter Asszony! A honlapján ezt a jelmondatát olvashatjuk: „Legfontosabb értéknek azt tartom, hogy hittel és meggyőződéssel éljük az életünket és így végezzük a munkánkat is”. Hogyan jelent meg mindez 2020-ban, ebben a rendkívüli évben, az Ön mindennapjaiban? A hit, a meggyőződés nem elvont fogalmak, szerencsés esetben áthatják a döntéseinket. Az idei megpróbáltatások ellenére is sikerült megtalálni azt, hogyan tudunk másoknak segíteni. Ez adott nekem erőt eddig és ez fog a jövőben is.

Részletek
Eszközátadások a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek részére
2020-12-20

A Tehetségek Magyarországa EFOP 3.2.1 projekt keretében összesen 31 intézményben 328 új tehetséggondozáshoz és -fejlesztéshez használható eszközt használhatnak ezentúl a tanulók.

Részletek