2021-05-29

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2021. évi nyílt pályázati kiírásai

Összesen 2 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Program 2021–2022-es tanévre szóló nyílt pályázatainak keretében, köztük a népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjra. A Családokért Felelős Miniszter által koordinált támogatási lehetőségek a www.emet.gov.hu oldalon érhetők el.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2021. évi nyílt pályázati kiírásai

A Kormány számára kiemelt nemzeti ügy a tehetségek támogatása. A Nemzeti Tehetség Program pályázatainak keretében 2009 és 2020 között több mint 15 ezer projekt esetében született támogatói döntés, a megítélt támogatások összege meghaladta a 24 milliárd forintot. 2021-ben mintegy 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Program megvalósítására, évente mintegy 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban.

A most 2 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett pályázatokra magánszemélyek, tehetségsegítő szervezetek, szakkollégiumok, hazai és határon túli oktatási intézmények, valamint a tehetségeket támogató projekteket megvalósító szervezetek pályázhatnak az óvodai tehetségkibontakoztató programoktól egészen az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáig.

A szervezetek számára meghirdetett felhívások között megtalálható a tanulmányi és művészeti versenyek szervezésére igénybe vehető forrás, ugyanakkor olyan felhívás is, amelynek keretében nemzetközi versenyeken részt vevő fiatalok juthatnak támogatáshoz. Pályázni lehet egyebek mellett a természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztésére, anyanyelvi programokra; művész- és sporttehetségeket, valamint fogyatékossággal élő vagy szociokulturálisan hátrányos helyzetű fiatalokat segítő programok megvalósítására is.

Közvetlenül nyújtott támogatási forma a pályázók körében kiemelkedően népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, amely 2015 óta biztosít lehetőséget arra, hogy a Program keretében a tehetséges magyar fiatalok ösztöndíj-támogatásban részesüljenek. Eddig több mint 3700 kiemelkedően tehetséges fiatal részesülhetett ösztöndíjban. A pályázók az ösztöndíjat tehetségük fejlesztésére fordíthatják: például külföldi, személyre szabott egyéni képzésen vehetnek részt, vagy fejlődésükhöz szükséges eszközöket vásárolhatnak.

A most megjelent 11 felhívás megtalálható a www.emet.gov.hu weboldalon. A pályázatok benyújtásának határideje 2021. június 30., illetve egyes pályázatok esetében 2021. július 31.

További híreink
Kecskeméten jó tehetséges fiatalnak lenni
2022-11-06

A helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet a Nemzeti tehetség program novemberben, amely immár harmadik éve tematikusan a helyi tehetségtámogatás hónapja. Idén Kecskemét kerül a fókuszba, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly elismert település.

Részletek
Tehetségbarát Önkormányzatok
2022-10-28

Tehetségbarát Önkormányzatok azok a települések, amelyek kiemelkedő módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok támogatásához.

Részletek
A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el
2022-10-17

Magyarországon már több mint negyven Minősített Tehetséggondozó Műhely van, a program 2015. évi indulása óta mintegy 800 mentorált tanulót ért el – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai verseny megnyitóján.

Részletek