2021-05-29

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2021. évi nyílt pályázati kiírásai

Összesen 2 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Program 2021–2022-es tanévre szóló nyílt pályázatainak keretében, köztük a népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjra. A Családokért Felelős Miniszter által koordinált támogatási lehetőségek a www.emet.gov.hu oldalon érhetők el.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2021. évi nyílt pályázati kiírásai

A Kormány számára kiemelt nemzeti ügy a tehetségek támogatása. A Nemzeti Tehetség Program pályázatainak keretében 2009 és 2020 között több mint 15 ezer projekt esetében született támogatói döntés, a megítélt támogatások összege meghaladta a 24 milliárd forintot. 2021-ben mintegy 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Program megvalósítására, évente mintegy 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban.

A most 2 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett pályázatokra magánszemélyek, tehetségsegítő szervezetek, szakkollégiumok, hazai és határon túli oktatási intézmények, valamint a tehetségeket támogató projekteket megvalósító szervezetek pályázhatnak az óvodai tehetségkibontakoztató programoktól egészen az Országos Tudományos Diákköri Konferenciáig.

A szervezetek számára meghirdetett felhívások között megtalálható a tanulmányi és művészeti versenyek szervezésére igénybe vehető forrás, ugyanakkor olyan felhívás is, amelynek keretében nemzetközi versenyeken részt vevő fiatalok juthatnak támogatáshoz. Pályázni lehet egyebek mellett a természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztésére, anyanyelvi programokra; művész- és sporttehetségeket, valamint fogyatékossággal élő vagy szociokulturálisan hátrányos helyzetű fiatalokat segítő programok megvalósítására is.

Közvetlenül nyújtott támogatási forma a pályázók körében kiemelkedően népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, amely 2015 óta biztosít lehetőséget arra, hogy a Program keretében a tehetséges magyar fiatalok ösztöndíj-támogatásban részesüljenek. Eddig több mint 3700 kiemelkedően tehetséges fiatal részesülhetett ösztöndíjban. A pályázók az ösztöndíjat tehetségük fejlesztésére fordíthatják: például külföldi, személyre szabott egyéni képzésen vehetnek részt, vagy fejlődésükhöz szükséges eszközöket vásárolhatnak.

A most megjelent 11 felhívás megtalálható a www.emet.gov.hu weboldalon. A pályázatok benyújtásának határideje 2021. június 30., illetve egyes pályázatok esetében 2021. július 31.

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek