2021-09-09

Átadták az idei “Bonis Bona” – A nemzet tehetségeiért díjakat

A bonis bona discere, azaz jótól jót tanulni – tartja a latin közmondás. Ennek szellemében 57 díjazott vehette át Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkártól a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat a Budapest Music Centerben megrendezett gálán.

Átadták az idei “Bonis Bona” – A nemzet tehetségeiért díjakat

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Novák Katalin, családokért felelős miniszterPogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Novák Katalin családokért felelős miniszter az eseményen hangsúlyozta: A következő évben a Nemzeti Tehetség Program minden korábbinál nagyobb kerettel gazdálkodhat, 4,4 milliárd forint jut a tehetségek támogatására a kormány és a személyi jövedelmadójuk 1%-át felajánlók jóvoltából. Az elmúlt másfél évre visszatekintve felértékelődnek a Bonis Bona elismerések, hiszen a járványhelyzetben új kihívásokkal szembesültek a tehetségeket segítő szakemberek.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 50-en részesültek, illetve Életmű díjat 4 szakember vehetett át.  „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában 3 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2021 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2021-ben is a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetsége kibontakoztatásáért.

Ezért is fontos pillére a Nemzeti Tehetség Programnak a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj, mellyel a szakmai presztízsen túl anyagilag is elismerik a kiemelkedő szakemberek munkáját, így az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forint, az életműdíjjal és a szervezetek munkáját elismerő kategóriában a díjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó juttatás pedig bruttó 1,5 millió forint.

A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban összesen 527 érvényes jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös ajánlás volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjra olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezeteket lehetett javasolni, amelyek legalább 5 évre visszamenően folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeztek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében.

Az „Életműdíj” esetében olyan tehetséggondozó szakemberek, illetve egyéb tehetségsegítő személyek jelölését várták, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2021 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat kívánja elismerni, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzata, Kaba Város Önkormányzata, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mohács Város Önkormányzata, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Zalaszentgyörgy Község Önkormányzata vehette át a díjat.

Az eseményen köszöntötték az idén második alkalommal meghirdetett Stipendium Peregrinum Ösztöndíjat elnyert fiatalokat is. Az ösztöndíj azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat hasznosítani fogják Magyarországon. A rangos külföldi egyetemeken folytatott tanulmányoknak komoly költségei vannak, ezeknek fedezésében nyújt jelentős támogatást a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj. Idén 47 fiatal részesül mintegy félmillárd forint értékű ösztöndíjban, ők folytathatják vagy kezdhetik meg tanulmányaikat a világ legrangosabb egyetemein. A rendezvényen részt vettek a fiatalok felkészítésében instruktorként szerepet vállalt neves művészek, sportolók és közéleti személyiségek is.

Az idei díjazottak kategóriánként:

A kategória – Kiváló tehetséggondozó

Dajka Miklós

Fábri-Ivánovics Tünde

Fazakas Zsuzsánna Tünde

Horváth Erika

Jaroszkievicz Krisztián

Kiss Arnold

Lehőcz Mária

Ludmány Antalné

Simonyi-Hornyák Hajnalka

Szász Ágota Judit

Szűcs Attila Mihályné

Tamás Csilla

dr. Várallyainé Balázs Judit

B kategória – Kiváló tehetségfejlesztő

Bekkerné Matécsik Rózsa Margit

Berényi Ágnes

Bodai Antalné

Bogdán Imre

Borbáth Katalin

Dudásné Kovács Erika

Hargitai Beáta Mária

Henez Attila

Igaz Csilla

Kuti Margit

Magyari Krisztina Katalin

Mészáros Ferenc Zoltán

Mikóné Kocsis Éva

Molnár Tiborné

Nyilas Erika Tímea

Oláhné Nádasdi Zsuzsanna

Pénzes Zsuzsanna

Stárics Roland

Szőke Andrea

Tóth Gabriella

Wiesnerné Oravecz Éva

C kategória – Kiváló tehetségsegítő

Csáki Katalin

Dr. Csóka Gézáné

Dobsa Beáta

Farkas György

Győrffy István

Molnár-Kovács Éva Judit

Molnár Sándorné

Olasz Tamásné

Dr. Pintérné Grundmann Frida Margit

Ráczné Kálmán Anikó

Szabó Imre Tiborné

Szakács Erzsébet

Szántó Judit

Szili Zoltán

Szőcs Zsuzsánna

Dr. Vántus Andrásné

D kategória – Kiváló tehetséggondozó szervezet

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium

Momentum Doctorandus

Országos Tudományos Diákköri Tanács

E kategória – Életműdíj

Deákné Oláh Marianna (posztumusz) – Életmű különdíj

Prof. Dr. Kovács László

Sztrés Erzsébet

Varga Balázs Domokos

Tehetségbarát Önkormányzat

Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat

Kaba Város Önkormányzata

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Mohács Város Önkormányzata

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

Zalaszentgyörgy Község Önkormányzata

További híreink
40 pedagógus kapott „Kiváló versenyfelkészítő” díjat!
2022-06-24

Az immár hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny „Kiváló versenyfelkészítő” díjkiosztó ünnepségén az okleveleket a Nemzeti Tehetség Központ képviseletében dr. Lantos Krisztina ügyvezető, az Oktatási Hivatal részéről Pongrácz László főosztályvezető, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Krekuska Róbert osztályvezető adták át.

Részletek
Sikerrel zárult a START Program – Vállalkozásösztönzési projektek kapnak támogatást
2022-06-13

Eldőlt, mely két csapat fordíthatja a vállalkozásfejlesztő START Program további 5.000.000 Ft támogatását vállalkozása beindítására. 19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, melyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával indított. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kaptak, a 6 képzési alkalomból álló program most ért véget a Demo Day-jel.

Részletek
Önismereti és játékos csoportfoglalkozásokkal telt a tari Kodály Zoltán Általános Iskola tehetségnapja
2022-06-07

A Matehetsz a Nemzeti Tehetség Program támogatásával idén év elején „Komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot program”-ot indított el. A projekt az utóbbi évek szakmai tapasztalataira építve, valamint a következő projekt tehetségtámogató tevékenységeinek előkészítésében öt általános iskolában valósul meg. 

Részletek