2021-11-08

November a helyi tehetségtámogatás hónapja

A Nemzeti Tehetség Program második alkalommal indítja útjára a helyi tehetségtámogatás hónapja kampányát, amelyben a helyi közösségek nélkülözhetetlen támogatói szerepére hívja fel a figyelmet. A november hónapban zajló kampány keretében a sajtóban interjúkkal, beszélgetésekkel, illetve a közösségi médiafelületeken kisfilmekkel mutatja be azokat az önkormányzatokat és tehetségsegítő szervezeteket, amelyek kiemelkedő módon támogatják a tehetséges diákok és mentoraik, mestereik munkáját.

November a helyi tehetségtámogatás hónapja

A Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokon, intézményeken és ösztöndíjakon keresztül segíti a tehetséges fiatalokat, ám egy tehetség kiteljesedése szempontjából kiemelt jelentősége van annak is, hogy a legszűkebb környezetétől mennyi odafigyelést, biztatást, szakmai támogatást kap. A helyi tehetségtámogatás hónapja kampány célja, hogy ennek a támogató háttérnek a fontosságára irányítsa a figyelmet. A Nemzeti Tehetség Program közösségi médiafelületein bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A kitüntető címmel jelenleg 30 önkormányzat rendelkezik. A kisfilmeken keresztül is megismerhetik azt a pótolhatatlan támogató munkát, amit a helyi közösségekben végeznek, mindemellett természetesen az adott településen, több tehetséget is bemutatunk.

Egy település számos formában tudja támogatni a kiemelkedően tehetséges fiatalokat. Az elkötelezett önkormányzatok ösztöndíjakkal és elismerésekkel igyekeznek segíteni a fiatalok tehetségének kibontakozását, egyebek mellett például bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a különböző kulturális, művészeti, sport és egyéb területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekeknek, csoportoknak és közösségeknek.

Mert a tehetség számít!

A Nemzeti Tehetség Program évente mintegy 350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon. A program keretében, a 2009-2021 közötti időszakban több mint 16 000 projektről mintegy 24 milliárd forintról értékösszegben született támogatói döntés. A program adófizetői 1%-os felajánlásokból és központi költségvetési forrásból valósul meg, amelynek köszönhetően 2022-ben mintegy 4,4 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tehetségek sikereinek elősegítésére.

 

 

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek