2022-04-30

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kapnak, a 6 képzési alkalomból álló program április végén indul.

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

101 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett START Programra. Az innovátorokban közös motiváció, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat szeretnék segíteni, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást is építenének. Az érdeklődők 58%-a egyetemistaként adta be pályázatát, 56%-uk pedig Budapesten kívüli településekről jelentkezett.

 

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában a valódi és a virtuális tér közti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

 

Az egyes kategóriák szinte hasonló népszerűségnek örvendtek. Míg az összes jelentkezőre vonatkoztatva a pandémia utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, a programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38%-a szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két topikra 31-31%-uk választása esett.

 

A pályázatok között izgalmas, szerteágazó megoldásokat találhatunk. Van olyan innovátor, aki idősebbek családtagjaikkal történő kommunikációját segítené, van, aki kreatív munkaerő kereső platformmal a külföldön végzett, de hazavágyó magyar hallgatókat szólítaná meg. Van, aki a mezőgazdasági döntéshozatalban segítene, és olyan is, aki az egészségügybe, a logisztikába vagy a távoktatásba hozna innovatív vérfrissítést ötletével.

 

A végső válogatásba összesen 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdik meg a 6 képzési alkalomból álló programot. Az első találkozásra személyesen kerül sor egy sajtóesemény keretében, ahol Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is köszönti a pályázókat, a képzéseket viszont már online tartják a szervezők május 6. és június 3. között.

 

Workshopok, előadások, motivációs alkalmak és közösségépítés várja a résztvevőket. Stratégiai, vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek meg, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, és értékes tudást kapnak termékfejlesztésről, időmenedzsmentről is, sőt a programot záró pitch-ekre is felkészítik őket a szakemberek. Üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz: erre folyamatos visszajelzéseket kapnak kulcsmentoraiktól.

 

A programba bekerült innovátorok bruttó 3 millió forint kezdőtőkével alapozhatják meg vállalkozásukat. A kéthónapos folyamatot záró, június 10-i Demo Day eseményen ráadásul két résztvevő elnyerheti a bruttó 5 millió forintos jutalmat is.

 

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket kívánnak támogatni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztése áll. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat: saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

 

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg.

További híreink
Fejenként akár 27 millió forintos támogatásban is részesülhetnek a legrangosabb külföldi egyetemekre felvételt nyert fiatalok!
2022-05-25

Ismét lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának (Stipi) „B komponensére”, mely a legkiemelkedőbb tehetségű fiatalok külföldi tanulmányainak költségét fedezi – a pályázatokat május 24. és 2022. június 13. (hétfő) 14:00 óra között lehet benyújtani – jelentette be ma sajtótájékoztatón dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője és Miklósa Erika, operaénekes, Stipi instruktor.

Részletek
Újra lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj „B komponens
2022-05-24

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon.

Részletek
Tehetség a családban
2022-05-19

2022. május 15-én, a Család Nemzetközi Napján elindult a Nemzeti Tehetség Központ új weboldala.

Részletek