2022-04-30

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kapnak, a 6 képzési alkalomból álló program április végén indul.

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

101 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett START Programra. Az innovátorokban közös motiváció, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat szeretnék segíteni, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást is építenének. Az érdeklődők 58%-a egyetemistaként adta be pályázatát, 56%-uk pedig Budapesten kívüli településekről jelentkezett.

 

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában a valódi és a virtuális tér közti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

 

Az egyes kategóriák szinte hasonló népszerűségnek örvendtek. Míg az összes jelentkezőre vonatkoztatva a pandémia utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, a programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38%-a szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két topikra 31-31%-uk választása esett.

 

A pályázatok között izgalmas, szerteágazó megoldásokat találhatunk. Van olyan innovátor, aki idősebbek családtagjaikkal történő kommunikációját segítené, van, aki kreatív munkaerő kereső platformmal a külföldön végzett, de hazavágyó magyar hallgatókat szólítaná meg. Van, aki a mezőgazdasági döntéshozatalban segítene, és olyan is, aki az egészségügybe, a logisztikába vagy a távoktatásba hozna innovatív vérfrissítést ötletével.

 

A végső válogatásba összesen 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdik meg a 6 képzési alkalomból álló programot. Az első találkozásra személyesen kerül sor egy sajtóesemény keretében, ahol Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is köszönti a pályázókat, a képzéseket viszont már online tartják a szervezők május 6. és június 3. között.

 

Workshopok, előadások, motivációs alkalmak és közösségépítés várja a résztvevőket. Stratégiai, vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek meg, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, és értékes tudást kapnak termékfejlesztésről, időmenedzsmentről is, sőt a programot záró pitch-ekre is felkészítik őket a szakemberek. Üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz: erre folyamatos visszajelzéseket kapnak kulcsmentoraiktól.

 

A programba bekerült innovátorok bruttó 3 millió forint kezdőtőkével alapozhatják meg vállalkozásukat. A kéthónapos folyamatot záró, június 10-i Demo Day eseményen ráadásul két résztvevő elnyerheti a bruttó 5 millió forintos jutalmat is.

 

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket kívánnak támogatni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztése áll. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat: saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

 

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg.

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek