2022-04-30

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kapnak, a 6 képzési alkalomból álló program április végén indul.

IZGALMAS MEGOLDÁSOKKAL INDUL ÁPRILIS VÉGÉN A START PROGRAM - Vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és ösztöndíjat is kapnak az innovátorok

101 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett START Programra. Az innovátorokban közös motiváció, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat szeretnék segíteni, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást is építenének. Az érdeklődők 58%-a egyetemistaként adta be pályázatát, 56%-uk pedig Budapesten kívüli településekről jelentkezett.

 

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában a valódi és a virtuális tér közti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

 

Az egyes kategóriák szinte hasonló népszerűségnek örvendtek. Míg az összes jelentkezőre vonatkoztatva a pandémia utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, a programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38%-a szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két topikra 31-31%-uk választása esett.

 

A pályázatok között izgalmas, szerteágazó megoldásokat találhatunk. Van olyan innovátor, aki idősebbek családtagjaikkal történő kommunikációját segítené, van, aki kreatív munkaerő kereső platformmal a külföldön végzett, de hazavágyó magyar hallgatókat szólítaná meg. Van, aki a mezőgazdasági döntéshozatalban segítene, és olyan is, aki az egészségügybe, a logisztikába vagy a távoktatásba hozna innovatív vérfrissítést ötletével.

 

A végső válogatásba összesen 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdik meg a 6 képzési alkalomból álló programot. Az első találkozásra személyesen kerül sor egy sajtóesemény keretében, ahol Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is köszönti a pályázókat, a képzéseket viszont már online tartják a szervezők május 6. és június 3. között.

 

Workshopok, előadások, motivációs alkalmak és közösségépítés várja a résztvevőket. Stratégiai, vállalkozásfejlesztési módszertanokkal ismerkedhetnek meg, HR, sales, branding és marketing, valamint piackutatási és piacelemzési ismereteket szerezhetnek, és értékes tudást kapnak termékfejlesztésről, időmenedzsmentről is, sőt a programot záró pitch-ekre is felkészítik őket a szakemberek. Üzleti terv kidolgozása is a feladatuk lesz: erre folyamatos visszajelzéseket kapnak kulcsmentoraiktól.

 

A programba bekerült innovátorok bruttó 3 millió forint kezdőtőkével alapozhatják meg vállalkozásukat. A kéthónapos folyamatot záró, június 10-i Demo Day eseményen ráadásul két résztvevő elnyerheti a bruttó 5 millió forintos jutalmat is.

 

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket kívánnak támogatni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztése áll. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat: saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

 

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg.

További híreink
Ismét lehet pályázni a pedagógusok és önkormányzatok elismerését jelképező „BONIS BONA – A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT” és „TEHETSÉGBARÁT ÖNKORMÁNYZAT” díjakra
2023-02-09

A Nemzeti Tehetség Program keretében idén is elismerik a pedagógusok munkáját. A díjakra három kategóriában lehet ajánlást tenni: egyrészt a tehetséggondozás területén kiemelkedő munkát végző szakemberekre, valamint két kategóriában az önkormányzatok erkölcsi és anyagi elismerésére.

Részletek
Újabb húsz vállalkozás elindítását támogatja a Start-program
2023-02-03

Újabb húsz fiatal innovatív vállalkozásának megvalósítását támogatja a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminál Start-programja – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Részletek
Farsangi Bajnokság az Okos Dobozon
2023-02-01

2023. február 1. és február 22. között az Okos Doboz a második félév első online Bajnokságát szervezi meg, melyen a határon belül és kívül élő magyar diákok versenyezhetnek, mérhetik össze tudásukat matematika feladatok, illetve gondolkodási képességet mérő és fejlesztő játékok megoldásával. A három hétig tartó Bajnokság a www.okosdoboz.hu oldalon érhető el, melyhez a verseny ideje alatt folyamatosan lehet csatlakozni. A Bajnokság a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Részletek