2022-05-14

Kihirdették a Nemzeti Tehetség Program idei nyertes pályázatait

Több mint 1200 pályázat részesült összesen mintegy 2,2 milliárd forint támogatásban – jelentette be Zsigó Róbert. A családokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pályázók körében népszerű, egyéni támogatást lehetővé tevő Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat idén 607 fiatal érdemelte ki. Hozzátette: a tehetséges magyar fiatalok a nemzet egyik legfontosabb erőforrásai, ezért mindannyiunk érdeke, hogy felkutassuk, felkaroljuk és támogassuk őket.

Kihirdették a Nemzeti Tehetség Program idei nyertes pályázatait

Zsigó Róbert közölte: a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2022 februárjában megjelent nyílt pályázatain 11 kategóriában összesen 1258 nyertes pályázat született; a teljes támogatási összeg több mint 2,2 milliárd forint. Az összes benyújtott pályázat 63 százalékát pozitívan bírálták el, vagyis a Nemzeti Tehetség Program felhívásaira pályázók csaknem kétharmada támogatásban részesült. Idén 607 fiatal nyerte el a pályázók körében rendkívül népszerű, a tehetséges fiatalok közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, összesen csaknem 380 millió értékben. A közvetlenül nyújtott támogatási forma 2015 óta biztosít lehetőséget arra, hogy a kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok ösztöndíj-támogatáshoz jussanak. Az idei nyertesekkel együtt eddig már több mint 5300 fiatal részesült a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban.

 

A családokért felelős államtitkár emlékeztetett: a Nemzeti Tehetség Program célja a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok felkutatása és célzott segítése annak érdekében, hogy tehetségük kibontakozzon és a lehető legjobban hasznosuljon. Idén is számos kategóriában lehetett pályázatot benyújtani. Pályázhattak tehetséggondozó szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok egyebek mellett a tehetségsegítés feltételrendszerének és eszközrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására, kiadványkészítésre, tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatására, valamint világversenyeken való részvételre. Pályázni lehetett továbbá tudományos diákköri konferenciák, valamint tudományos műhelyek megtartására, tehetségsegítő szervezetek, illetve szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatására is.

 

A nyílt pályázatok nyerteseit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyre szólóan értesíti. A részletekről az EMET oldalán lehet tájékozódni: www.emet.gov.hu

 

A Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon. A program indulása óta eddig 19 ezer projekt támogatásáról született döntés mintegy 33 milliárd forint összegben. A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az 1%-os adófelajánlások képezik, amelyet a kormány 2015 óta minden évben kiegészít. Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, ezzel felkarolva és támogatva a tehetséges magyar fiatalokat.

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek