Adó 1%
Logó
2024.10.10.

Elindult a 2024-es Köbüki Tehetséggondozó Tanári Ösztöndíjpályázat

Október 10-től ismét lehet pályázni a "Köbüki" Tehetséggondozó Tanári Ösztöndíjpályázatra, amelynek célja a tehetséggondozásban aktívan részt vevő pedagógusok és oktatók szakmai tevékenységének elismerése és támogatása. A pályázatokat 2024. november 10-ig várják.

Az ösztöndíj forrását idén is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával, a Magyarországon és a Kárpát-medencében tehetséggondozás keretében szakmai tevékenységet végző tehetséggondozó pedagógusok, oktatók számára.

Az első alkalommal 2023-ban odaítélt ösztöndíjat eddig megközelítőleg 1000 pedagógus nyerte el.

A pályázat célja a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, informatika (digitális kultúra), ének-zene, vizuális kultúra tantárgyat vagy alap- vagy középfokú művészetoktatásban zene-, illetve képző- és iparművészeti ágban szakmai tantárgyat oktató, a tehetséggondozásban részt vevő pedagógusok megbecsülése, szakmai elismerése, a tehetséggondozás keretében végzett szakmai tevékenységeinek ösztönzése ösztöndíj-támogatás formájában.

Az idei pályázat támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 1,575 milliárd forint. A nyertes pályázók 10 hónapon keresztül havi nettó 75 000 Ft ösztöndíj támogatásban részesülhetnek. Az ösztöndíj elnyerése a támogatásban részesülő pedagógusok számára nem jár többletfeladattal.

Azok a pedagógusok nyújthatnak be pályázatot, akik 9–12. évfolyamon oktatnak Magyarországon vagy a Kárpát-medence szomszédos országaiban (Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) működő magyar oktatási nyelvű középfokú oktatási intézményben – beleértve az alapfokú művészeti iskolákat, művészeti szakképzést folytató szakgimnáziumokat, valamint a szakképző intézményeket.

Azon pályázók jelentkezését várják, akik azonosítják és komplex módon támogatják a tehetségígéreteket, nyomon követik a fejlődésüket, tehetségfejlesztő módszereket alkalmaznak, ezáltal elősegítik a tananyag elmélyítését, az összefüggések megismerését, így táplálva diákjaikban a tantárgyi tudás megszerzésére irányuló belső motivációt.

Két kategóriában van lehetőség a pályázatok benyújtására, a pályázók a két meghirdetett kategóriából egy – általuk választott – kategóriában jelentkezhetnek 2024. november 10-ig.

I. „A” komponens:
Ebben a kategóriában azok pályázhatnak, akik felkészítő tanárai voltak olyan diáknak, aki 2023. július 1. és 2024. június 30. között nemzetközi tudományos diákolimpián, nemzetközi versenyen vagy egyéb, a pályázati felhívásban meghatározott kiemelt versenyen vett részt, illetve ezeken eredményesen szerepelt.

II. „B” komponens:
Ez a kategória olyan pedagógusok vagy oktatók számára elérhető, akik legalább 3 éves pedagógusi vagy oktatói munkakörben szerzett szakmai tapasztalattal rendelkeznek és kiemelkedő tevékenységet folytatnak tehetséggondozás terén. Ilyen tevékenység például a diáklaborok, szakkörök, tehetségműhelyek tartása, a tehetségek mentorálása, gondozása vagy a diákok meghatározott hazai versenyeken elért 1–10. országos helyezéséhez hozzájáruló versenyfelkészítő munka.

További információ a pályázatról és annak feltételeiről a https://nemzetitehetsegprogram.hu/program/kobuki-tehetseggondozo-tanari-osztondij oldalon érhető el.

Kapcsolat: [email protected]

Aktuális hírek