Adó 1%
Logó
2024.10.14.

Vállalkozói tehetségek támogatása: középiskolás diákokat várnak a START Ideathon ötletversenybe

Az idei START Ideathon 2024. október 14-étől országosan várja a 16-20 éves középiskolás diákok jelentkezését. A program célja, hogy ösztönözze a fiatalokat kreatív ötleteik megvalósítására és vállalkozói készségeik fejlesztésére, miközben szakmai támogatást és mentorálást kínál a jövő innovátorainak. A pályázatra 2024. november 22-ig lehet jelentkezni.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett START Ideathon program újszerű, izgalmas ötleteket, vállalkozói tehetségeket keres a 16-20 éves középiskolás diákok körében. A START Ideathon ötletverseny célja, hogy a fiatalok vállalkozói kedvét felkeltse és bevezesse őket a vállalkozások világába.

A START Ideathont első alkalommal tavaly, a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek bázisain valósította meg a Nemzeti Tehetség Központ. Ebben az évben már országosan is, bármely középiskolából pályázhatnak csapatok az Ideathonra 2024. október 14-étől. Az ötletverseny résztvevői olyan készségeket sajátítanak el, amelyek hosszú távon versenyelőnyt biztosítanak számukra a munkaerőpiacon, így például kreatív problémamegoldást, vagy vállalkozói ismereteket. Folyamatos képzés és támogatás mellett az ötlettől annak vizuális megjelenítéséig, akár egy prototípus kialakításáig is eljuthatnak a pályázók.

A pályázat indulásáról szólva Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője hangsúlyozta: „A jövő innovátorait keressük. A START Ideathon célja, hogy a legfiatalabb vállalkozói tehetségeket felkutassa és ösztönözze őket a továbblépésben. Kiemelkedő értéknek tartjuk, hogy a középiskolás résztvevők nemcsak egy konkrét ötlet kidolgozásában kapnak támpontokat, de elsajátíthatnak egy olyan vállalkozói szemléletet is, melyre később is támaszkodhatnak.”

Jónás László, a Design Terminál ügyvezetője hozzátette: „Együttműködő partnerként elsődleges feladatunk, hogy tapasztalatunkkal segítsük a résztvevőket abban, hogy ötleteikből olyan kész terv szülessen, mely később sikeres vállalkozássá nőheti ki magát. Az eddigi évek jelentkezései azt mutatják, hogy számtalan izgalmas megoldás vár arra a fiataloknál, hogy elinduljon a megvalósítás útján.”


A három hónapos program keretében a Design Terminál szakmai támogatásával a résztvevő diákok tapasztalt mentorok és szakemberek irányításával tanulhatják meg a vállalkozói gondolkodást, a hatékony együttműködést, valamint azt, hogyan formálhatják ötleteiket egy működő megoldássá, akár önfenntartó vállalkozássá. A tehetségek a program végén a Demo Day-en mutatják be kidolgozott megoldásaikat neves zsűritagok előtt. A győztesek értékes nyereményekben részesülnek, illetve lehetőségük nyílik továbbfejleszteni ötletüket a következő évi START program keretein belül, amely már a kiforrott termékkel, szolgáltatással rendelkező fiatalokat segíti a sikeres piacra lépésben.

Az immár negyedik éve meghirdetett START programcsaláddal a Nemzeti Tehetség Központ olyan elképzeléseket szeretne segíteni, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztései állnak és melyek össztársadalmi értéke jelentős. Célja, hogy lehetőséget adjon tehetséges fiatalok számára ötleteik valóra váltására.
A START programcsalád keretében a korosztályhoz és az ötlet fejlettségi szintjéhez igazodó, személyre szabottabb tapasztalati- és tudásanyag kínálattal egy vállalkozói tehetségút kialakítása a cél. A START programcsalád a most meghirdetésre kerülő START Ideathonból és a november 25-én megnyíló START programból áll.

További információk és jelentkezés:
START Ideathon - Nemzeti Tehetség Program

Aktuális hírek