Adó 1%
Logó
2024.10.01

Aranyérmes diadal: Mrakovics Olivér és a magyar csapat sikerei a WorldSkills Lyon 2024-en

Magyarország immár nyolcadik alkalommal képviseltette magát WorldSkills versenyen, ezúttal Franciaországban a WorldSkills Lyon 2024 versenyen, ahol 69 ország 1382 fiatal szakembere mérte össze tudását különböző szakmákban. A verseny szeptember 10. és 15. között zajlott, ahol hazánkat 25 versenyző, 21 szakértő, 3 csapatvezető, valamint 3 delegált képviselte. A magyar csapat kiemelkedő eredményeket ért el, 15 szakmában szereztek érmeket, ami minden eddigi teljesítményt felülmúlt.

A legkiemelkedőbb eredményt Mrakovics Olivér érte el, aki webfejlesztő kategóriában világbajnoki aranyérmet szerzett. A versenyen a legmagasabb pontszámmal nemcsak kategóriája legjobbjának bizonyult, hanem a „Nemzet Legjobbja” címet is elnyerte, ezzel kiemelve magát a magyar csapatból. További két bronzérmet szerzett a magyar csapat: Koncsik Zsolt, informatikai rendszerüzemeltető és Stefán Kornél, szoftverfejlesztő versenyszámban. Emellett 12 versenyző kiválósági érmet kapott.

Olivér a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikum volt tanulója, jelenleg a Pannon Egyetem hallgatója. Fiatal kora óta a programozás világában mozog, így az évek során főként a webfejlesztés felé fordult az érdeklődése. Interjúnkban elmeséli tapasztalatait és a sikereihez vezető út lépéseit.

Milyen kihívásokra és lehetőségekre számítasz a jövőben? Terveid között szerepel újabb versenyeken való részvétel?

Igen, a jövő évben a herningi Európa-bajnokságon (EuroSkills) is én képviselem Magyarországot, ahol hasonló sikereket szeretnék elérni. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy jól szerepeljek. Emellett azt is célul tűztem ki, hogy a magyar csapat szempontjából ez legyen az eddigi legsikeresebb EuroSkills verseny, különösen az idei, rendkívüli WorldSkills eredményünk után. Idén 15 versenyszámban szereztünk érmet, ami hatalmas teljesítmény, szeretném, ha ezt a lendületet tovább tudnánk vinni. Ami a szakmai pályafutásomat illeti, nincs konkrét projektötletem, amin úgy igazán dolgoznék, de a saját vállalkozás indításának gondolata már motoszkál a fejemben. Egyelőre egy jó ötlet hiányzik a kezdéshez.

Mit tanácsolsz azoknak, akik inspirálónak találják a sikereidet, és szeretnék követni a példádat?

Az út, ami idáig vezetett, nem volt egyszerű, és sok áldozatot követelt. Fontos, hogy mindenki jól átgondolja, milyen életet szeretne élni és annak alárendelni a napjait. Egy ilyen verseny örök élmény marad minden résztvevő számára, hiszen akárkivel beszéltem, mindenki úgy érezte, hogy élete egyik legjobb döntése volt jelentkezni. Az élmények, a tapasztalatok és a szakmai fejlődés mind olyan értékek, amelyekért érdemes belevágni.
Ha gyakorlatiasabb tanácsot kellene adnom, akkor találjanak ki saját miniprojekteket, amelyekkel új kihívások elé állíthatják magukat – olyan feladatokat, amiket jelenleg még nem tudnának megoldani. Az ember akkor fejlődik a leggyorsabban, ha önállóan küzd meg a problémákkal.

Kiknek szeretnél köszönetet mondani a sikereid eléréséért?

Sok ember támogatott a felkészülésem során, és még többen szurkoltak nekem, ami óriási erőt adott. Hálával tartozom a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, akik lehetővé tették a WorldSkills Hungary program megvalósulását. Külön szeretném megköszönni felkészítőmnek, Sisák Zoltánnak, továbbá az előző évi versenyzőknek a hasznos tanácsaikat, valamint a barátaimnak és ismerőseimnek a folyamatos támogatást. Emellett hálás vagyok a három team leaderünknek és a szakmai támogatóknak is, akik mindig mellettem álltak és az érdekeimet tartották szem előtt. Az ő segítségük nélkül nem értem volna el ezt a sikert.

Hogyan érezted magad, amikor megtudtad, hogy te lettél a Nemzet Legjobbja a WorldSkills versenyen?

Nagy büszkeséggel töltött el, hogy képviselhettem hazámat, és nagyon motivált voltam, hogy minél szebb eredményt érjek el. A Nemzet Legjobbja cím már csak hab volt a tortán, amit az aranyérem után kaptam meg.

Hogyan érezted magad a verseny közben? Melyik volt a legnehezebb vagy legemlékezetesebb pillanat számodra?

A versenynapok természetesen nagyon kimerítőek, fárasztóak és tele voltak stresszel – napi nettó hat óra versenyzés igazán próbára tett. A legnehezebb és egyben legemlékezetesebb pillanat a második versenynap estéje volt. Akkor még úgy tűnt, hogy a másnap délelőtti modul feladatnál teljesen el fogunk akadni. Fáradtan, de kitartóan dolgoztunk, aminek köszönhetően éjfélre nagyjából sikerült összeállítani a keretet. Mindössze 3,5 óra alvás után másnap a 3 órás modult 2,5 óra alatt sikerült teljesítenem.

Hogyan látod a szakmád elsajátításának folyamatát, és mi segít abban, hogy folyamatosan fejlődj?

A versenyfelkészülési időszakom másfél év volt, ami alatt szinte full-time készültünk a versenyre felkészítőmmel, Sisák Zoltánnal, valamint az előző évi versenyzőkkel. Ezen időszak alatt az előző évek feladatait oldottam meg mindig egyre szűkösebb időkereteken belül. Ez a gyakorlás a fejlődés kulcsa, ha az ember mer szembenézni olyan kihívásokkal, amikkel még nem tud megküzdeni, de maga próbál megoldást találni rájuk. Ez a hozzáállás gyors fejlődést eredményez. Már a kezdetektől fontos, hogy az ember aktívan keresse a lehetőségeket arra, hogy új dolgokat próbáljon ki és önállóan dolgozzon. Ez a szakma olyan, amit csak akkor lehet igazán megtanulni, ha rengeteg időt és energiát fordítunk rá. Amit az iskolában tanítanak, az egy jó alap, de önmagában nem elég. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, sokat kell vele foglalkozni munkaidőn kívül is, és csak így érhetünk el kiemelkedő eredményeket, így fejlődhetünk.

Ez az aranyérem nemcsak Olivér számára óriási elismerés, hanem a magyar szakképzés nemzetközi szintű sikerét is jelzi, hiszen a magyar csapat az átlag érempontok alapján a 10. helyen végzett a versenyen. Mrakovics Olivér eredménye az eddigi magyar részvétel egyik legnagyobb sikereként vonul be a WorldSkills történetébe.

Fotók forrása: MKIK

Aktuális hírek