Adó 1%
Logó
2024.09.23

Fiatal tehetségünk a világ élvonalában: Skultéti Zita sikere a WorldSkills 2024-en

Skultéti Zita, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum diákja nemzetközi elismerésben részesült a szakmák olimpiáján, a 2024-es WorldSkills Lyon versenyen, ahol kiválósági érmet szerzett. Az iskola Minősített Tehetséggondozó Műhelyének (MTM) támogatottjaként Zita kiemelkedő tehetségével, kitartásával és szenvedélyével példát mutat a fiatal szakemberek számára. Az interjúban beszél arról, milyen kihívásokkal nézett szembe a felkészülés során, mit jelent számára a verseny, és hogyan tekint előre a jövőre.

Gratulálunk a kiválósági éremhez! Hogyan érezted magad a WorldSkills versenyen, és mit jelent számodra ez a siker? 

A versenyen való részvétel számomra egyedülálló élményt jelentett, amelyre mindig örömmel fogok visszaemlékezni. Hatalmas megtiszteltetés volt együtt dolgozni a Skillshungary csapatával, akik nemcsak profi, hanem rendkívül támogató és családias légkört biztosítottak számomra. A magyar csapat minden tagja, a pék versenytársaim, a szakértők és a műhelyvezetők fantasztikus közösséget alkottak, ami segített abban, hogy nyugodtan, magabiztosan versenyezzek. A napok gyorsan és jó hangulatban teltek, még mindig hihetetlen, hogy milyen gyorsan elrepült az ott töltött idő. A verseny során rengeteg nyitott, pozitív személyiséggel találkoztam, akiknek a segítőkészsége és barátságossága sokat jelentett számomra. Ez a támogató közeg lehetővé tette, hogy felszabadultan, önbizalommal telve versenyezhessek. Bár a verseny közben kevés idő volt hosszabb beszélgetésekre, mégis minden találkozás örömmel töltött el, különösen az ismerős arcokkal való újra találkozás. Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom a lyoni időszakot, azt mondanám, hogy ez a tíz nap életem legboldogabb és leginspirálóbb napjai közé tartozik. Mindennap valami újabb élménnyel gazdagodtam: a biofarm látogatása, a franciák rendkívül meleg fogadtatása, maga a verseny kihívásai, a világ különböző tájairól érkező fantasztikus emberek társasága, és a záróceremónia megható pillanatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezek az emlékek örökre elkísérjenek.

Fiatal korod ellenére lenyűgöző eredményt értél el. Mi volt számodra a legnagyobb kihívás a versenyre való felkészülés során?

A felkészülés során talán a legnagyobb kihívást a korai kelések jelentették. Bár alapvetően szeretek korán ébredni, amikor az embernek heti egy nap pihenője van, az nem mindig elég ahhoz, hogy a szellemi és fizikai fáradtságot teljesen kipihenje. Ilyenkor különösen nehéz volt reggelente felkelni, de igyekeztem emlékeztetni magam arra, hogy a sok gyakorlás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Az utóbbi hónapokban például mindig készítettem magamnak egy gyors, de finom reggelit, ami segített átlendülni a nehéz reggeleken. Tudom, hogy talán furcsa, de néha az apró dolgok is sokat számítanak, és egy jól induló reggel tényleg meghatározta a napom hangulatát. A felkészülés során azt is megtanultam, hogy a kudarcokból fel kell állni, és ha ezerszer is hibázol, akkor is újra kell próbálni. Most, visszatekintve, látom, hogy minden egyes küzdelem és befektetett idő megérte. Nemcsak a szakmai fejlődésemet segítette, hanem megerősítette a személyiségemet is, hogy kitartással bármit el lehet érni.

Stark Ernőné, MTM mentor támogatott téged a versenyre való felkészülésedben. Hogyan segített ő a felkészülésedben, és mit tanultál tőle, ami hozzájárult a sikeredhez?


A közös munka során rengeteg időt fordítottunk a gyakorlásra és a termékek fejlesztésére, hogy minden szempontból megfeleljenek a verseny követelményeinek. Nemcsak szakmai tanácsokkal látott el, hanem motivált és irányt mutatott, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. A támogatása által tanultam meg, hogyan lehet egy terméket aprólékosan kidolgozni, és mit jelent a kitartás a siker elérése érdekében. A verseny során az ő jelenléte és visszajelzései is sokat segítettek, hiszen ő is ott volt, látta a többi ország versenyzőit, így a helyzethez alkalmazkodva is tudott tanácsokat adni.

A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum Minősített Tehetséggondozó Műhely ösztöndíjasa voltál. Miben segítette ez az ösztöndíj a fejlődésedet és a versenyre való felkészülésedet?


Az nem kérdés, hogy jelentős mértékben hozzájárult a fejlődésemhez és a versenyre való felkészülésemhez. Az ösztöndíj révén lehetőségem nyílt olyan speciális eszközök beszerzésére, amelyek elengedhetetlenek voltak például a díszmunka elkészítéséhez. Emellett számos nemzetközi szakirodalomhoz is hozzájutottam, amelyek inspirációt adtak, és későbbiekben is hasznos forrásként szolgálnak számomra a szakmai fejlődéshez, valamint új és izgalmas receptek megalkotásához.

A versenyen több mint 20 ország legjobb fiatal pékjei versenyeztek. Hogyan élted meg az erős nemzetközi mezőnyt, és milyen tanulságokat vontál le a versenyről?

A versenyen több mint 20 ország legjobb fiatal pékjei vettek részt, és rendkívül erős nemzetközi mezőnyben kellett helytállnom. Mégis ez volt a legjobb verseny, amin valaha részt vettem. Bár a résztvevők ellenfelek voltak, mégis gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és barátságos, támogató légkör alakult ki. A műhelyvezetők és szakértők rendkívül figyelmesek voltak, mindig azonnal segítettek, ha valamiben elakadtunk vagy kérdésünk volt. A franciák különösen kitettek magukért a szervezésben – a legmodernebb gépekkel és anyagokkal dolgozhattunk, amelyeket a verseny után iskoláknak adományoztak. A legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy a leendő munkahelyemet úgy válasszam ki, ahol ilyen pozitív, támogató közösségben tudok majd dolgozni. Meglepett, hogy egy versenyen ilyen összetartó és vidám légkör alakulhat ki, és ez arra inspirált, hogy ezt a szemléletet vigyem majd tovább.

A pék szakma iránti elhivatottságod fiatal korod ellenére példaértékű. Mi motivál téged nap mint nap, és milyen célokat tűztél ki a jövőre nézve?

2022-ben lehetőségem nyílt megnézni a WorldSkills világversenyt, ahol azt tapasztaltam, hogy a versenyzők között rendkívül erős az egymás iránti tisztelet és elfogadás. Ez az élmény mélyen megérintett, és megerősítette bennem azt az elhatározást, hogy én is részese szeretnék lenni ennek a közösségnek. A versenyek motiváló ereje mindig nagy szerepet játszott az életemben. Emellett a 2024-es világversenyre készülve az is nagy hajtóerő volt számomra, hogy a korábbi hibáimat kijavítsam. Be akartam bizonyítani magamnak, hogy képes vagyok elérni a céljaimat és hogy folyamatos fejlődéssel mindig van lehetőség a jobb eredményre.

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik hasonló versenyekre szeretnének készülni, vagy a pék szakmában szeretnének sikeresek lenni?

Az első és legfontosabb tanácsom az, hogy higgy magadban – képes vagy rá, bármilyen nehéznek is tűnik. A sikerhez vezető út sok gyakorlással jár, ami néha fárasztó és kihívásokkal teli lehet, de végül megéri az erőfeszítést. Fontos, hogy a felkészülés során kisebb célokat tűzz ki, és jutalmazd magad, miután elértél egy-egy mérföldkövet. Én például mindig eltettem egy félbevágott croissant a polcomra, vagy összegyűjtöttem a díszmunkáimat, hogy emlékeztessem magam, hányszor gyakoroltam le egy-egy munkát, és lássam, mennyit fejlődtem közben. Az is elengedhetetlen, hogy minden nap motiváltan kelj fel, és szeresd, amit csinálsz. Találd meg minden napban azt a pillanatot, amiért érdemes volt felkelni, és ami örömet ad a munkában. A legvégén pedig a legfontosabb: szeresd a szakmád, mert ha szívvel-lélekkel végzed, az eredmények sem maradnak el.

Aktuális hírek