2024-05-17

53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte: „A tehetséges magyar fiatalok a nemzet talán legfontosabb erőforrásai, ezért mindannyiunk érdeke, hogy felkutassuk, felkaroljuk és támogassuk őket. A Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el közvetlenül, vagy különböző szervezeteken keresztül, közvetett módon. A program indulása óta eddig közel 20 ezer projekt támogatásáról született döntés több mint 37 milliárd forint összegben."

Hangsúlyozta: „Mindez a támogatás csak akkor lehet igazán hatékony, ha a programban olyan elhivatott mentorok, szakemberek vesznek részt, akik áldozatos munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal hozzájárulnak a magyar fiatalok tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához. A mai napon nekik szeretnénk köszönetet mondani." Az államtitkár hozzátette: „A Nemzeti Tehetség Program segítségével egyre több magyar fiatal ér el nemzetközi sikereket a művészet, a sport vagy a tudomány területén. Ezek a kiemelkedő eredmények nem jöhettek volna létre olyan pedagógusok, szakemberek, szervezetek és önkormányzatok nélkül, akik elkötelezettek a tehetséggondozás mellett."

A 2013-ban alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért" díj forrását idén is a Nemzeti Tehetség Program biztosítja. A kitüntetések célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerésre, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért" díjra idén is négy egyéni kategóriában érkeztek jelölések. „Kiváló tehetséggondozó"„Kiváló tehetségfejlesztő" és „Kiváló tehetségsegítő" elismerésben idén összesen 50-en részesültek, Életműdíjat pedig 3 szakember vehetett át.  Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal 5, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forintot jelent, az Életműdíjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint. A Tehetségbarát Önkormányzatok esetében a községi és városi önkormányzatok bruttó 1,5 millió forintot kapnak, a nyertes fővárosi kerület pedig bruttó 3 millió forint díjazásban részesült.

Ebben az évben a Kiváló tehetséggondozó kategóriában 175, a Kiváló tehetségfejlesztő kategóriában 101, a Kiváló tehetségsegítő kategóriában 102 érvényes jelölés érkezett. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

Az Életműdíjban olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytattak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak, és 24 érvényes jelölés érkezett. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékonyan együttműködve tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra külön kategóriában pályázhattak községek, városok önkormányzatai, illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Az előbbi kategóriában idén Hajdúböszörmény, Szentes, Vép és Vigántpetend Önkormányzata, utóbbiban pedig Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata vehette át a díjat.

 

További híreink
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program idei pályázatai
2024-06-20

2024-ben is több milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban a tehetségek támogatására. Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, ezért a nehéz gazdasági helyzetben is segíti a hazai és határon túli fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Részletek
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek