Adó 1%
Logó
2024.10.21.

Felelősségvállalás, bizonytalanság és a siker – interjú Kozma-Vízkeleti Dániellel

A Brain Bar fesztiválon Kozma-Vízkeleti Dániel, kiképző pszichoterapeuta és klinikai szakpszichológus egy különleges programelem, a „Pszichológus rendel” keretében beszélgetett fiatalokkal a Nemzeti Tehetség Program standjánál. Az NTP programban részt vevő tehetségek és a START Ideathon fiataljai megosztották vele sikereikkel, nehézségeikkel kapcsolatos gondolataikat. Az interjú során a szakember a vállalkozói bizonytalanságról, a társadalmi elvárások nyomásáról és a közösségi média hatásairól is beszél.

Milyen típusú fiatalokkal beszélgetett a fesztiválon, és mi volt a leggyakoribb kérdés vagy téma, amit felvetettek?

Szívmelengető volt találkoznom azzal, hogy felelősségvállaló, tudatosságra törekvő és értékalapú döntéseket hozni kívánó fiatalokkal beszélgettem, de a modern vállalkozói környezet tele van olyan tényezőkkel, amelyeket nem lehet előre látni vagy befolyásolni. A leggyakoribb témánk a bizonytalanságtűréshez kapcsolódott, mindannyian szeretünk tervezni, induló vállalkozásoknál azonban sokkal több a nehezen előre látható elem. A fiatalok tehát nemcsak az innovációra és az új ötletekre, hanem a változásokhoz való alkalmazkodásra is már hangsúlyt fektetnek.

A korai vállalkozásindítás kapcsán, hogyan látja a fiatalok hozzáállását a sikerhez? Mi az, amit leggyakrabban tapasztal, amikor a társadalmi elvárások nyomásáról beszélgetnek Önnel?

Igazán örültem, mikor a legtöbben beszámoltak arról a hozzáállásról, hogy az életbátorság, a megoldáskeresés már önmagában sikernek számít. Szinte mindannyian úgy láttuk, hogy a közösségi oldalak kommentszekciói inkább elkedvetlenítésre, lehúzásra irányuló üzeneteket hordoznak, így felértékelődik a személyes kapcsolatok, a támogató, bátorító, bíztató üzenetek begyűjtésének szükségessége.

Milyen tanácsot adna azoknak a fiataloknak, akik úgy érzik, hogy túl nagy a nyomás rajtuk a gyors siker elérésére?

Tegyék fel magunknak azt a kérdést, vajon fontosabb-e vagy sürgősebb-e? Arra bátorítom a fiatalokat, hogy különböztessék meg a valóban fontos dolgokat a sürgős, de kevésbé lényeges feladatoktól. Ez segít abban, hogy megőrizzék lelki nyugalmukat, és ne essenek áldozatául a kiégésnek.

A közösségi média szerepe az önértékelés és boldogság kapcsán kiemelt téma manapság. Mit tapasztalt, hogyan befolyásolja a fiatalokat ez a környezet, és miként kezelik az összehasonlítás csapdáját?

Ez valóban sarkalatos pont. Örömmel láttam, hogy az ifjú nemzedék tudatos médiahasználatra törekszik, és helyén kezeli, amit ott lát - vagyis megfelelő kritikával, látja és tudja hogy a marketing az marketing, a bullshit az bullshit, a vetítés az vetítés - és mértékadó támpontokat keres a maga számára, amihez érdemes viszonyítani.

Van olyan gyakorlati módszer vagy eszköz, amit a fiataloknak ajánl, hogy jobban kezeljék az online jelenlétük hatásait az önértékelésükre?

Az egyik módszer, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy amit mások gondolnak, írnak vagy mondanak rólunk, az nem tükrözi a valóságot. Ezek csupán az ő gondolataik, véleményeik, amelyek sokszor nem megérlelt vagy alaposan átgondolt meglátások. Ha ezt szem előtt tartjuk, könnyebben kezelhetjük a negatív kritikát vagy az összehasonlításokból adódó frusztrációt, és ez megerősítőleg hathat az önértékelésünkre is.

A fiatal felnőttkor sokszor az élet nagy döntéseiről szól, ami sok bizonytalansággal jár. Mit javasol azoknak, akik küzdenek azzal, hogy hogyan navigáljanak a karrier és a magánélet kihívásai között?

A társas támogatás az egyik legerősebb erőforrásunk. A kapcsolataink pedig olyanok, mint az izmaink, vagy az agyunk: akkor működnek, ha figyelünk rájuk, használjuk, fejlesztjük, építjük, tréningezzük, ápoljuk, gondozzuk őket. Ezért érdemes aktívan ápolni és karbantartani a kapcsolatainkat, mert ezek lesznek azok, amelyek átsegítenek bennünket a nehezebb időszakokon.

Az érzelmi intelligencia (EQ) egyre fontosabb szerepet játszik a sikeres életben. Miért tartja fontosabbnak az EQ fejlesztését, mint az IQ-t, és milyen módszerekkel lehet ezt a legjobban elősegíteni?

Az érzelmi intelligencia fejlesztése kulcsfontosságú, hiszen a kapcsolati tőke, vagyis a támogató kapcsolatok építése nélkülözhetetlen a hosszú távú sikerhez. A kapcsolatok minősége és fenntartása érzelmi készségeket – például empátiát és együttérzést – igényelnek. Míg az IQ a gyors helyzetfelismerésben és a stratégiakészítésben segíthet, az EQ abban támogat, hogy erős, támogató közösségeket építsünk, amelyek hosszú távon biztosítják az előrejutást.

Milyen tanácsokat tudna adni a fiataloknak a jövőre nézve, legyen szó akár a sikeres életútról, a személyes fejlődésről, vagy az önértékelés megőrzéséről?

Identitásunk, önazonosságunk építése során szánjunk időt meghatározni, melyek az értékeink, azaz mi az ami szerintünk igazán fontos, lényeges, amiért hajlandóak vagyunk erőfeszítésekre. Ez lehet az egészség, a biztonság, a kapcsolatok, a kötődés, a hit, a műveltség, a közösségiség, a természetközeliség, a hazafiság, az alkotás... a sort hosszan-hosszan folytathatnánk. Ha jelentős döntéseinket mindenkor ezekre a meghatározott alapértékeinkre igyekszünk visszavezetni, azaz értékalapú döntéseket hozunk, azzal valami igazán lényegeset tettünk önazonosságunk megőrzése és megerősítése irányába.

Az interjú során Kozma-Vízkeleti Dániel több olyan fontos kérdésre világított rá, amelyekkel a mai fiatalok nap mint nap szembesülnek. Tanácsai nemcsak a vállalkozói életben, hanem a személyes fejlődés és az önértékelés terén is iránymutatóak lehetnek.

Fotók: Kurucz Árpád

Aktuális hírek