Adó 1%
Logó
2024.09.22

Tudatosan a mesterséges intelligenciával: Virág Dániel a START Ideathon programunk felfedezettje

Virág Dániel, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium informatika tagozatos diákja, nemcsak a programozás világában mozog otthonosan, hanem a társadalmi felelősségvállalás terén is aktívan szerepet vállal. Csapatával a Nemzeti Tehetség Program START Ideathonon második helyezést értek el a CloudSpear nevű ötlettel, amely a mesterséges intelligencia veszélyeire hívja fel a figyelmet. Dániel a Brain Bar egyik előadója, ahol a jövő oktatási és technológiai kihívásairól osztja meg gondolatait Hankó Balázs miniszterrel.

Miért jelentkeztél a START Ideathon programba? 

A programról először egy iskolai előadás keretében hallottunk. Az előadást követően a csapatommal összedugtuk a fejünket, és végül egy, az oktatást és tanulást segítő szoftver tervét kezdtük el kidolgozni. Mint diákok, mi magunk is szembesültünk tanulási nehézségekkel, és úgy éreztük, hogy a tanulási módszerek tanításában hiányosságok vannak, a tananyagban nem mindig találtunk meg a megfelelő struktúrát, rendszert és megfelelően prezentált átfedéseket.  Ezért a START Ideathon programba egy olyan ötlettel vágtunk bele, amely a tanulási problémákat mesterséges intelligencia alkalmazásával próbálja megoldani.

A START Demo Day-re végül egy másik, CloudSpear nevű ötlettel érkeztetek meg, amivel végül a II. helyezést értétek el. Mi volt ez az ötlet? 

Az eredeti ötletünk egy olyan alkalmazás volt, amely mindenki számára elérhető és különböző tanulási módszerek tanításaival segíti a tananyagok elsajátítását. Az alkalmazás mellett tanulási tervezetek készítésére is alkalmas lett volna, ráadásul fizetős szolgáltatás keretében mesterséges intelligenciát használt volna a felhasználók által feltöltött tananyagok feldolgozására. Az ötlet megvalósításában mindannyian érdekeltek voltunk, ugyanis mindannyian szenvedünk a rendezetlenségtől, a módszertani tanulási rendszerek hiányától.

Azonban az ötletvalidációs gyakorlat során az Ideathon ráébresztett bennünket arra, hogy már léteznek hasonló projektek, amelyek előrébb járnak a miénknél. Ekkor döntöttünk úgy, hogy a mesterséges intelligencia társadalmi vonatkozásaira koncentrálunk, így egy új ötlettel álltunk elő, amely az MI tudatos használatára és veszélyeire, az azokból eredő társadalmi problémákra helyezi a hangsúlyt. Erre megoldásként csapatommal egy olyan alkalmazást javasoltunk, ahol tájékoztató anyagok, tananyagok, valamint kutatási anyagok segítik a felhasználót az MI tudatos alkalmazásában, így született meg a CloudSpear projekt.

Az ötletváltás okán így újra kellett hangolnotok magatokat. Milyen tapasztalatokat szereztél a képzési program során, amit a jövőben is fogsz tudni hasznosítani akár a csapatodon belül vagy a leendő munkahelyi közegedben?

A program rengeteget adott nekem és a csapatomnak is. Nemcsak a vállalkozói szemléletet sajátítottuk el, hanem különböző gyakorlati elemek, tananyagok révén végigvezetett minket a projekt az ötletvalidációs folyamaton át különböző elemzéseken keresztül. Mindemellett lehetőséget kaptam, hogy prezentáljam az ötletünket egy személyes pitch keretében a Demo day-en, aminek élőben való előadása gyakorlati tapasztalatot is segített szerezni. Úgy gondolom, hogy nem elég csak kreatívnak lenni, de azt el is kell tudnod adni, akár egy piaci befektetőnek, akár a saját főnöködnek.

Mi az, ami a legjobban tetszett a programban?

A legjobban a minket folyamatosan körülvevő építő, előremutató közösség és a mentoraink hihetetlen lelkesedése, valamint támogatása tetszett. A haladó gondolkodás, érdekesebbnél érdekesebb ötletek és inspiráló előadások egyaránt meghatározták a programot, az itt megszerzett gyakorlati tudásunk egy élete elkísér bennünket.

A program elvégzése után mennyire motivál, hogy saját vállalkozásba kezdj a jövőben?

Amennyiben lehetőségem lesz a jövőben, hogy saját vállalkozást indítsak, mindenképpen élni fogok vele. A START Ideathon óriási hatással volt rám, hogy ebben most motivált legyek. Jelenleg azonban a továbbtanulásra, a felsőoktatásba való bekerülésre és ezzel párhuzamosan más tanulmányokra összpontosítok, de a vállalkozásindítási szándék mindenképpen ott van a jövőbeli terveim között.  

Fontos számodra, hogy a vállalkozásod pozitív hatással legyen a környezetre és a társadalomra?

Ahogyan ezt a versenyben reprezentált vállalkozási ötletünk is hűen tükrözi, a gondolkodásunk legfőbb motívuma az értékteremtés. Ezt a szemléletet próbáljuk minden projektünkbe beépíteni, igyekszünk a társadalmunk és a környezetünk fejlődésében egyaránt segédkezni. Erre szerencsére számos lehetősége kínálkozik a generációnknak, amire remek példa az Ideathon program is, mely már országosan, minden középiskolai és gimnáziumi tanulónak is elérhető.

Mennyire segítette a csapat mentora a Demo Day-re való felkészüléseteket? Hogy éreztétek magatokat?

A csapatomat Mészáros Anita mentorálta a program során, és mindannyiunk nevében mondhatom, nagyon sokat köszönhetünk neki. Az Ő bíztatása nélkül nem lett volna bátorságunk az eredeti ötletünket megváltoztatni. Nagy valószínűséggel a Demo day-en sem szerepeltünk volna olyan jól, mint ahogyan az alakult. Ez a nap egyébként program abszolút csúcspontja volt, amikor minden csapat a saját ötletét ünnepélyes keretek között élőben bemutathatta.


Miért ajánlanád a programot kortársaidnak?

A programot azért ajánlom kortársaimnak, mert egy olyan tudásanyagot nyújt, melyet a valós életben csak hosszú évek alatt sajátíthat el az ember. Ilyen fiatalon, vállalkozói szemlélettel és módszerekkel rendelkezni óriási előnyt jelent az életben, amit a későbbiekben mindenki a maga ötleteire fordítva kamatoztathat.

Aktuális hírek