Adó 1%
Logó
2024.09.24

Zenei és tánctehetségeket vár a Talentum Hungaricum idei programja

A Talentum Hungaricum program a zene és táncművészet területén kiemelkedő fiatal tehetségeknek biztosít lehetőséget arra, hogy tudásukat megcsillogtatva hazai és nemzetközi pályán elindíthassák karrierjüket. A program küldetése a kulturális értékek megőrzése és teremtése, a fiatalok példamutató szerepvállalásának elősegítése.

Mentorainkat, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt és Berecz István Örökös Aranysarkantyús néptáncost, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetőjét kérdeztük tapasztalataikról.

A program mentoraiként mit adott Nektek a Talentum Hungaricum?

Balázs János: Évek óta figyelem és nagyra értékelem a Nemzeti Tehetség Program munkásságát és jómagam is kötelességemnek érzem a fiatal muzsikusok szeretetteljes támogatását. Ez a program megerősítést adott nekem abban, hogy hazánk dúskál a kulturális javakban, mindig van egy újabb generáció, akik a hasonló  lehetőségek nélkül nem érnék el céljaikat. Ezért is fontos a Talentum Hungaricum missziója, ami a mai kor eszközeivel, szakmai maximummal és menedzseri szemlélettel bővíti az ifjú művészek eszköztárát.

Berecz István: A Talentum Hungaricum mögött álló elhivatott, kiváló szakemberek komoly munkát tesznek bele, hogy ennek a térképen kicsinek tűnő országnak a kulturális aranytartalékai, fiatal tehetségei az őket megillető figyelem közelébe kerülhessenek. Mert ezek a tehetséggondozott művész fiatalok nem csak az adott műfaj példaértékű motivátorai lehetnek, hanem közösségünk önértékelését, nemzeti önbecsülésünket, önérzetünket is egészséges szintre emelhetik. Hálás vagyok a Talentum Hungaricum csapatának, hogy sok műfaj fiatal tehetségeit láthattam egy fórumon, és hogy megismerkedhettem saját műfajom ígéretes képviselőivel, a Horváth-May Dániel és Bíró Éva vezette Pannónia Kamara Együttes kiváló táncosaival, valamint a szátoki Margaréta Gyermekotthon autodidakta táncos tehetségével, Berki Botonddal.

Van olyan élmény a diákokkal, amit kiemelnétek, megosztanátok velünk?

Berecz István: Nálam a Berki Botikával való találkozás az igazán említésre méltó, hisz olyan táncosról van szó, aki nem tanártól tanulta a figurákat, nem táncegyüttesben nevelődött. Az első lépések után derült ki, hogy ha én ráerőltetem a pedagógiámat, akkor nem biztos, hogy sokra megyünk - ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve én kezdtem el tőle tanulni, így rávezetve őt a figuráiról való gondolkodásra, valamint jelezni neki, hogy milyen értékes tudás az övé. Nagyon izgalmas általa az élő hagyomány újjáéledését megtapasztalni.

Balázs János: Számomra nagy öröm volt látni az elmúlt években sok mentoráltamnál azt, hogy a kitűzött célokat részben vagy egészben a rövid periódus ellenére elérték. Legyen ez egy zenei versenyen való sikeres szereplés, egy nagy művésszel való találkozás, egy díj vagy ösztöndíj elnyerése, vagy egy hangszeres - zenei jellegű megrekedés feloldása.

Mit üzentek az idei a jelentkezőknek, milyen tanácsokkal látnátok el őket?

Berecz István: Szerintem a Talentum Hungaricum nagyon fontos lehetőségeket tud biztosítani a megmutatkozásra, a műfajok illusztris helyeken való képviseletére. Nagy lehetőség az is, hogy a hivatásukban elismert művészekkel konzultálhatnak a műfajt érintő szakmai és egyéb érvényesülési kérdésekben.

Balázs János: Ne hagyják ki ezt a lehetőséget és jelentkezzenek bátran, mert ezzel a programmal csak gazdagodni fog a zenei és emberi értékrendjük. Ráadásul kapu nyílhat nem csak a hazai, de a nemzetközi színpadokra is. Ha én lennék most fiatal már biztosan beküldtem volna a jelentkezésemet.

A pályázati időszak 2024. szeptember 2. és október 20. között lesz elérhető. Jelentkezéseket itt várjuk.

Aktuális hírek