2018-06-12

Mikor állhatok be én is?

Beszélgetés a Talentum-díjas Valkusz Máté ifjú teniszezővel.

Mikor állhatok be én is?

Talentum-díjat 2013-ban alapította az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési oktatási államtitkársága és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a tehetségügy fontosságára. A díjat, egy kisplasztikát, minden évben három kategóriában osztják ki, és azok a fiatalok kapják, akik a művészet, a sport és a tudomány területén nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érnek el.

2013-ban sport-kategóriában a díjat Valkusz Máté középiskolás tanuló vehette át.

Valkusz Máté 1998-ban született Budapesten, 2004-ben kezdett teniszezni. A 15 éves sportoló 2012-ben párosban korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett, egyéniben pedig bronzérmes lett a kontinenstornán. Szintén 2012 decemberében – magyar versenyzőként elsőként - megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét Floridában. 2013-ban játszmát sem veszítve győzött Reggio Calabriában az Európa nyolc legjobb 16 éven aluli teniszezőjét felvonultató junior Mastersen. Ő vezeti az U16-os fiúk európai ranglistáját.

A sportújságok néhány hete adták hírül: hibátlanul teniszezve, játszmát sem veszítve győzött Reggio Calabriában az Európa nyolc legjobb 16 éven aluli teniszezőjét felvonultató Junior Masters-teniszversenyen. Hol áll most a ranglistákon?

Magyarországon a 16 évesek között az első helyen, a világranglistán a 16 évesek között az ötödik helyen, a világranglistán a 18 évesek között az 519. helyen.

Fel tudná idézni, hogyan kezdődött? Ki hívta fel a figyelmét a teniszre?

Szüleim hobbiszinten teniszeztek és 5 évesen megkérdeztem, hogy mikor állhatok be én is. A szomszédos pályán Fagyas Katalin tartott éppen edzést, aki maga is többszörös válogatott teniszező, Európa-bajnok, kétszeres Eb-ezüstérmes, négyszeres magyar bajnok egykori senior világbajnok volt. Sajnos már nem él. Ő tanította nekem a tenisz alapjait és miatta maradtam ennél a sportnál. Már az első edzések alkalmával azt mondta, hogy sokra fogom vinni, mert erre a sportra születtem...

Idény nyáron megkapta a Talentum-díjat, amelynek elnyeréséhez feltétel a nemzetközi megmérettetés is. Milyen nagyobb sikereket ért el eddig a világban?

Legnagyobb sikerem a floridai Nike Junior Masters Világdöntő megnyerése volt 2012-ben. Azóta több nemzetközi versenyt nyertem, köztük az Európai Mesterek Tornáját is, ahová a nyolc legjobb európait hívják meg. Párosban sikerült az Európa-bajnoki címet, míg egyéniben a harmadik helyet is bezsebelnem. Tavaly év végén az Európai Tenisz Szövetség az Év Teniszezője címet adományozta nekem. Erre is nagyon büszke vagyok.

Kik segítik a felkészülésben? Úgy tudom, édesapja is sportol.

Jelenleg Roman Hajdusik szlovák edzővel dolgozom. Kondicionáló edzőm a volt válogatott gerelyhajító édesapám, Valkusz Tamás.

Ön a kiemelkedő sportsikerek ellenére még diák. Valamilyen speciális sportiskolában tanul? Az iskola mennyire partner a felkészülésben, hiszen például, ha jól tudom, tavaly év végén alig jött vissza Olaszországból, máris utazott Amerikába?

A XVIII. kerületi Pogány Frigyes Szakközépiskola sporttagozatán tanulok. Tavaly indult ez a tagozat a kerületünkben, és én meg is ragadtam az alkalmat, hogy itt tanulhassak. Az iskola nagyon megértő és rugalmas. A tanárok elfogadják a hiányzásaimat, ahogy csak tudnak, úgy segítenek a felkészülésben és a versenyeken való részvételben. Amikor távol vagyok, édesanyámmal pótolom a leckéket, és az is előfordult már, hogy külföldről számoltam be a tananyagról elektronikus úton. Szeretem az iskolámat, jó választás volt.

Ennyi utazás, a versenyeken való nevezés, a sportfelszerelés anyagilag is nagyon megterhelő lehet, támogatja valamilyen szervezet mint ifjú tehetséget?

A legnagyobb támogatóm eddig a családom volt. Idén viszont sikerült a Magyar Tenisz Szövetséggel megállapodást kötnünk, így a családi költségvetésből már kevesebb pénzt von el a tenisz. Ezenkívül a MOL szintén tavaly óta Tehetségtámogató Programja keretében segít, a XVIII. kerület, és klubom, a Golden ACE is támogat. 

Hogyan képzeli a jövőt, mindent egy lapra, a teniszre tesz fel?

Igen, egyelőre teljes mellszélességgel a teniszre és a tanulásra koncentrálok csak. Profi karriert képzelek el magamnak, felnőttként a legjobb 20-ba szeretnék tartozni a világon.

Mit csinál szabadidejében, ha nem teniszezik, hogyan kapcsolódik ki?

Szabadidőmben sokat próbálok pihenni, úszni, szaunázni, de kedvelem a stratégiai számítógépes játékokat is, és mozifilmeket is szívesen nézek.

További híreink
Felhívás a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil tagjainak választására
2021-11-24

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ezúton teszi közzé a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum nem kormányzati szervezeteket képviselő tagjainak megválasztásához szükséges dokumentumokat. Benyújtási határidő: 2021. december 8.

Részletek
Rácz Zsófia a Hír Tv Radar című műsorában a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramról
2021-11-17

A kiemelkedően tehetséges gyermekek gyakran képességeikhez mérten külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat, ám ennek anyagi vonzata is jelentős így sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben segít a Stipendium Peregrinum ösztöndíj program, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy képességeik és tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételizzenek. A diploma megszerzését követően tudásukat Magyarországon kamatoztatják majd.

Részletek
Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!
2021-11-15

A Nemzeti Tehetség Program tematikus hónapjában bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A második alkalommal indított kampányban zalaegerszegi fiatal tehetségek közreműködésével készült film hangsúlyozza a helyi tehetségtámogatás fontosságát.

Részletek