2019-07-04

Helyettes államtitkár: A tehetséggondozás a nemzetstratégiánk része

Nemzetstratégiai célkitűzés, hogy a tehetségek a kormányzat részéről minden támogatást megkapjanak - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Illés Boglárka erről Ferencvárosban beszélt a Tehetségbarát önkormányzat díj átadását követő sajtótájékoztatón.

Helyettes államtitkár: A tehetséggondozás a nemzetstratégiánk része

Ez év júniusában nyerte el Ferencváros önkormányzata a Tehetségbarát önkormányzat díjat. Az ebből az alkalomból rendezett sajtótájékoztatón Illés Boglárka úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet a tehetségek nemzete. Az Emmi helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogyha a tehetségek ki tudják bontakoztatni képességeiket, akkor világraszóló eredményeket tudnak elérni. Ezért rendkívül fontos, hogy a tehetségek minden támogatást megkapjanak, az azonosítástól kezdve a kibontakoztatás segítésén keresztül a társadalmi hasznosulásig,

Mint elmondta, nemzetstratégiai célkitűzés, hogy a tehetségek a kormányzat részéről minden támogatást megkapjanak. A kormány több mint 3,3 milliárd forintot fordít 2019-ben a Nemzeti Tehetség Programra,amellyel egy évben 300-350 ezer tehetséges fiatalt tudnak támogatni pályázati úton. A különböző felhívásokról az emet.gov.hu oldalon tájékozódhatnak - hívta fel a figyelmet.

E tevékenységben nagy segítséget jelentenek a magyar állampolgárok is, hiszen a program forrásainak alapját az adófizetők a második 1%-os felajánlásai adják - ismertette, hozzátéve: fontos, hogy elismerjék azokat, a szervezeteket, akik példamutató munkát végeznek ezen a területen. Ezért díjazzák azokat az önkormányzatokat, amelyek kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban. Ezen a területen Ferencváros további öt másik önkormányzat mellett elismerést érdemelt ki - közölte.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy tehetségek csak az őket felismerni képes társadalomban tudnak érvényre jutni. Szentgyörgyi Albert, a Lónyay Utcai Református Gimnázium egykori tanulójának szavait idézve arra mutatott rá, hogy szükség van arra a társadalomra is, amely értékelni tudja a tehetségeket.

Ferencváros önkormányzatát olyan közegként jellemezte, amely felismeri, támogatja és segíti tehetségeit. Nagyon fontosnak nevezte a tehetséggondozást, amely a IX. kerületben három pilléren nyugszik. Kiemelt figyelmet fordítanak a kerületi tehetségpontokra. A 9 tehetségpontjuk közül 6 köznevelési intézményben működik, ezek tevékenységét az önkormányzat többféle módon is támogatja - ismertette. Emellett a két évtizede működő „deák” Közalapítványt emelte ki, amely évi 12,5 millió forintot kap az önkormányzattól. Ebből Ferencvárosban élő tehetséges, ám hátrányos helyzetű gyerekeket támogatják. Évente kétszer pályázatot írnak ki tanulmányi, zenei, nyelvvizsga, nyelvi előkészítő és sport kategóriában általános és középiskolai tanulók részére.

 

A két Idősbarát önkormányzati díj után kiérdemeltük a Tehetségbarát önkormányzat díjat is - emlékeztetett. Úgy fogalmazott, hogy  ez a díj egy mérföldkő, hogy jó az út amin járunk.

Kitért arra is, hogy a sajtótájékoztató helyszínéül választott Pincegaléria egyedülálló intézmény, mivel ezt a kiállítóhelyet teljességgel diákok működtetik. Bácskai János rámutatott továbbá, hogy Ferencváros a sport területén is sok tehetséggel rendelkezik, és itt az edzők és a példaképek fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

Forrás:  https://orientpress.hu/cikk/2019-07-03_helyettes-allamtitkar-a-tehetseggondozas-a-nemzetstrategiank-resze

 

KÉP: OPH

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek