2021-11-11

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatainak döntési listái

A Nemzeti Tehetség Program 2021. évi pályázati felhívásai keretében 1225 nyertes pályázó több mint 1,7 milliárd forint támogatásban részesült. A pályázók körében népszerű, egyéni támogatást lehetővé tevő Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat idén 644 fiatal érdemelte ki.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatainak döntési listái

Kihirdették a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2021 májusában megjelent nyílt pályázati felhívásainak döntéseit, 10 kategóriában összesen 1225 nyertes pályázat született, a teljes támogatási összeg több mint 1,7 milliárd forint. Az összes benyújtott pályázat 49 százalékánál született pozitív döntés, vagyis a Nemzeti Tehetség Program felhívásaira pályázók csaknem fele támogatásban részesült.

A Nemzeti Tehetség Program célja a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok megtalálása és célzott segítése annak érdekében, hogy tehetségük kibontakozzon és a lehető legjobban hasznosuljon. Az idei évben is számos kategóriában lehetett pályázatot benyújtani. Pályázhattak tehetséggondozó szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok egyebek mellett a tehetségsegítés feltételrendszerének és eszközrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására, kiadványkészítésre, vagy a tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatására, valamint világversenyeken való részvételre. Pályázni lehetett továbbá tudományos diákköri konferenciák, valamint tudományos műhelyek megtartására, tehetségsegítő szervezetek, illetve szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatására is.

A Nemzeti Tehetség Program közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el.

2021-ben 644 fiatal nyerte el a pályázók körében rendkívül népszerű, magánszemélyek közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, több mint 360 millió forint értékösszegben. A közvetlenül nyújtott támogatási forma 2015 óta nyújt lehetőséget arra, hogy a Program keretében a kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok ösztöndíj-támogatásban részesüljenek. Az idei nyertesekkel együtt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjjal immár több mint 4100 tehetséges fiatal büszkélkedhet.

Az idén meghirdetett új pályázati kategóriák népszerűsége a pályázók számát és a színvonalas pályázatokat tekintve egyaránt felülmúlta a várakozásokat, így az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című kategóriában több mint 190 nyertes pályázat közel 570 millió forint értékösszegben kapott támogatást az idei évben. „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” elnevezésű kategóriában több mint 100 nyertes csaknem 250 millió forintos támogatásban részesül.

A nyílt pályázatok nyertes pályázóit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyre szólóan értesíti. A részletekről az EMET oldalán van lehetőség tájékozódni: https://emet.gov.hu/nemzeti-tehetseg-program-294/

További híreink
40 pedagógus kapott „Kiváló versenyfelkészítő” díjat!
2022-06-24

Az immár hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny „Kiváló versenyfelkészítő” díjkiosztó ünnepségén az okleveleket a Nemzeti Tehetség Központ képviseletében dr. Lantos Krisztina ügyvezető, az Oktatási Hivatal részéről Pongrácz László főosztályvezető, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Krekuska Róbert osztályvezető adták át.

Részletek
Sikerrel zárult a START Program – Vállalkozásösztönzési projektek kapnak támogatást
2022-06-13

Eldőlt, mely két csapat fordíthatja a vállalkozásfejlesztő START Program további 5.000.000 Ft támogatását vállalkozása beindítására. 19 innovatív ötlet került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató START ösztöndíjprogramba, melyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával indított. A résztvevők az anyagi támogatás mellett intenzív képzést és mentorálást is kaptak, a 6 képzési alkalomból álló program most ért véget a Demo Day-jel.

Részletek
Önismereti és játékos csoportfoglalkozásokkal telt a tari Kodály Zoltán Általános Iskola tehetségnapja
2022-06-07

A Matehetsz a Nemzeti Tehetség Program támogatásával idén év elején „Komplex tehetséggondozó intézménytámogatási pilot program”-ot indított el. A projekt az utóbbi évek szakmai tapasztalataira építve, valamint a következő projekt tehetségtámogató tevékenységeinek előkészítésében öt általános iskolában valósul meg. 

Részletek