2021-11-11

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatainak döntési listái

A Nemzeti Tehetség Program 2021. évi pályázati felhívásai keretében 1225 nyertes pályázó több mint 1,7 milliárd forint támogatásban részesült. A pályázók körében népszerű, egyéni támogatást lehetővé tevő Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat idén 644 fiatal érdemelte ki.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatainak döntési listái

Kihirdették a Nemzeti Tehetség Program (NTP) 2021 májusában megjelent nyílt pályázati felhívásainak döntéseit, 10 kategóriában összesen 1225 nyertes pályázat született, a teljes támogatási összeg több mint 1,7 milliárd forint. Az összes benyújtott pályázat 49 százalékánál született pozitív döntés, vagyis a Nemzeti Tehetség Program felhívásaira pályázók csaknem fele támogatásban részesült.

A Nemzeti Tehetség Program célja a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok megtalálása és célzott segítése annak érdekében, hogy tehetségük kibontakozzon és a lehető legjobban hasznosuljon. Az idei évben is számos kategóriában lehetett pályázatot benyújtani. Pályázhattak tehetséggondozó szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok egyebek mellett a tehetségsegítés feltételrendszerének és eszközrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására, kiadványkészítésre, vagy a tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatására, valamint világversenyeken való részvételre. Pályázni lehetett továbbá tudományos diákköri konferenciák, valamint tudományos műhelyek megtartására, tehetségsegítő szervezetek, illetve szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatására is.

A Nemzeti Tehetség Program közvetlenül és a támogatott szervezeteken keresztül közvetett módon évente 300-350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt ér el.

2021-ben 644 fiatal nyerte el a pályázók körében rendkívül népszerű, magánszemélyek közvetlen támogatását biztosító Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, több mint 360 millió forint értékösszegben. A közvetlenül nyújtott támogatási forma 2015 óta nyújt lehetőséget arra, hogy a Program keretében a kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok ösztöndíj-támogatásban részesüljenek. Az idei nyertesekkel együtt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjjal immár több mint 4100 tehetséges fiatal büszkélkedhet.

Az idén meghirdetett új pályázati kategóriák népszerűsége a pályázók számát és a színvonalas pályázatokat tekintve egyaránt felülmúlta a várakozásokat, így az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című kategóriában több mint 190 nyertes pályázat közel 570 millió forint értékösszegben kapott támogatást az idei évben. „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” elnevezésű kategóriában több mint 100 nyertes csaknem 250 millió forintos támogatásban részesül.

A nyílt pályázatok nyertes pályázóit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) személyre szólóan értesíti. A részletekről az EMET oldalán van lehetőség tájékozódni: https://emet.gov.hu/nemzeti-tehetseg-program-294/

További híreink
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program idei pályázatai
2024-06-20

2024-ben is több milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban a tehetségek támogatására. Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, ezért a nehéz gazdasági helyzetben is segíti a hazai és határon túli fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Részletek
53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT
2024-05-17

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

Részletek
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek