2022-04-25

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

58 kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára adott át díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” gálán. Az ünnepi eseményt Pély Barna Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus-díjas énekes-gitáros-dalszerző és tanítványa előadása koronázta meg.

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: A Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében 2009 és 2021 között eddig több mint 17 000 projekt támogatásáról született döntés, több mint 27 milliárd forint értékösszegben. Az államtitkár kiemelte, a programnak köszönhetően napjainkra már 1020 Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet, valamint 36 Tehetségbarát Önkormányzat dolgozik a tehetségügyi területen. „A magyar kormány elkötelezett a fiatal tehetségek jövője mellett. Az ő talentumaik Magyarország jövőjének zálogai. Ezért nem is lehet kérdés, hogy nemzetstratégiai jelentőségű a támogatásuk és olyan környezet biztosítása számukra, amely lehetőséget nyújt képességeik, tehetségük kibontakoztatására.” – mondta a családokért felelős államtitkár. Zsigó Róbert hozzátette: „a mai nap annak ünnepe, hogy vannak olyan odaadó és lelkes szakemberek, pedagógusok, oktatók és tehetséggondozók Magyarországon, akik életükkel, munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal járulnak hozzá a rájuk bízottak tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához.”

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó“, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 52-en részesültek, illetve Életmű díjat 2 szakember vehetett át, 1 fő posztumusz részesült a díjban.  „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában 3 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2022-ben is az NTP biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket és szervezeteket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetsége kibontakoztatásáért.

 

Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forint, az életműdíjjal és a szervezetek munkáját elismerő kategóriában a díjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó juttatás pedig bruttó 1,5 millió forint.

A „Kiváló tehetséggondozó“, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban idén összesen 443 érvényes jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjat olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezetek kapták, amelyek legalább 5 éve folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeznek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében.

Az „Életműdíjban” olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.
 

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Maklár Község Önkormányzata, Tiszafüred Város Önkormányzata, Siklós Város Önkormányzata, Sármellék Község Önkormányzata, Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata vehette át a díjat.

Az idei díjazottak kategóriánként

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó kategória díjazottjai:

Bakk János
Baráth Márta
Benca Ernő
Csatóné Zsámbéky Ildikó
Deák Éva
Dobránszkyné Csige Boglárka
Goda Richárd
Horváth Norbert Tamás
Izsa Éva
Kátai Judit
Madarász Péter
Dr. Novák István
Pántyáné Karancsi Ilona Emma
Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó
Remeténé Orvos Viola
Rezsabek Ágnes
Rus Annamária
Sikó Dezső
Soti Szobonya Emőke
Stark Ernőné
Szekeres Ákos Zoltán
Tölgyesi Rita

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai: Baloghné Gerse Zsuzsanna
Barnáné Csépke Mária
Barocsai Zoltán
Bene Józsefné
Földiné Koczor Ildikó Tünde
Gnädig Péter
Kulin Judit
Mocskonyi Gergely
Molnár Andrea
Moór István
Orbánné Jávorics Judit
Pechan Eszter
Dr. Romos Zsolt
Schuch Angéla
Szegedi Istvánné
Szelecz László
Szűcsné Gáspár Zsuzsanna
Tarnóczai Géza
Tomasovszki Katalin
 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségsegítő kategória díjazottjai:

Csáki Éva
Dr. Gherdán Katalin
Horváth Gyula
Kormos Dénes
Kovács Zsolt
Dr. Krecht Gyöngyvér-Mária
Lászlóné Lelesz Ildikó
Dr. Medvegy Tibor
Steller Gábor
Tar Sándor
Tremmer Bernadett

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó szervezet kategória díjazottja:

Common Vibe Egyesület
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Táncsics Gimnáziumért Alapítvány

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Életműdíjjal elismertek:

Hegyeshalmi Csaba
Dr. Rajkovits Zsuzsanna
Dr. Szász Erzsébet (posztumusz)

Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal elismert önkormányzatok:

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata
Maklár Község Önkormányzata
Sármellék Község Önkormányzata
Siklós Város Önkormányzata
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tiszafüred Város Önkormányzata

További híreink
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek
Harmincéves az Addetur budapesti baptista gimnázium
2023-10-24

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott köszöntőt az Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten pénteken.

Részletek
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázatai
2023-10-21

Az idén tartalmában és struktúrájában is megújult Nemzeti Tehetség Program célja, hogy a tehetségek útját végigkísérve, felismerésüktől a szakmai sikerekig támogassa a hazai és határon túli fiatalokat. Az átalakulás részeként, 2023. október 20-tól már az NTP újdonságnak számító nyílt kiírásaira is lehet pályázni, amelyek fókuszában a regionális programok és a mentori tevékenység támogatása, valamint a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) területek népszerűsítése áll.

Részletek