2022-04-25

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

58 kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat számára adott át díjakat Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” gálán. Az ünnepi eseményt Pély Barna Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus-díjas énekes-gitáros-dalszerző és tanítványa előadása koronázta meg.

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat: a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: A Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében 2009 és 2021 között eddig több mint 17 000 projekt támogatásáról született döntés, több mint 27 milliárd forint értékösszegben. Az államtitkár kiemelte, a programnak köszönhetően napjainkra már 1020 Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet, valamint 36 Tehetségbarát Önkormányzat dolgozik a tehetségügyi területen. „A magyar kormány elkötelezett a fiatal tehetségek jövője mellett. Az ő talentumaik Magyarország jövőjének zálogai. Ezért nem is lehet kérdés, hogy nemzetstratégiai jelentőségű a támogatásuk és olyan környezet biztosítása számukra, amely lehetőséget nyújt képességeik, tehetségük kibontakoztatására.” – mondta a családokért felelős államtitkár. Zsigó Róbert hozzátette: „a mai nap annak ünnepe, hogy vannak olyan odaadó és lelkes szakemberek, pedagógusok, oktatók és tehetséggondozók Magyarországon, akik életükkel, munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal járulnak hozzá a rájuk bízottak tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához.”

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó“, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 52-en részesültek, illetve Életmű díjat 2 szakember vehetett át, 1 fő posztumusz részesült a díjban.  „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában 3 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2022-ben is az NTP biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket és szervezeteket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetsége kibontakoztatásáért.

 

Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forint, az életműdíjjal és a szervezetek munkáját elismerő kategóriában a díjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó juttatás pedig bruttó 1,5 millió forint.

A „Kiváló tehetséggondozó“, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban idén összesen 443 érvényes jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjat olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezetek kapták, amelyek legalább 5 éve folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeznek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében.

Az „Életműdíjban” olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.
 

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Maklár Község Önkormányzata, Tiszafüred Város Önkormányzata, Siklós Város Önkormányzata, Sármellék Község Önkormányzata, Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata vehette át a díjat.

Az idei díjazottak kategóriánként

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó kategória díjazottjai:

Bakk János
Baráth Márta
Benca Ernő
Csatóné Zsámbéky Ildikó
Deák Éva
Dobránszkyné Csige Boglárka
Goda Richárd
Horváth Norbert Tamás
Izsa Éva
Kátai Judit
Madarász Péter
Dr. Novák István
Pántyáné Karancsi Ilona Emma
Dr. Pásztorné dr. Vass Anikó
Remeténé Orvos Viola
Rezsabek Ágnes
Rus Annamária
Sikó Dezső
Soti Szobonya Emőke
Stark Ernőné
Szekeres Ákos Zoltán
Tölgyesi Rita

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai: Baloghné Gerse Zsuzsanna
Barnáné Csépke Mária
Barocsai Zoltán
Bene Józsefné
Földiné Koczor Ildikó Tünde
Gnädig Péter
Kulin Judit
Mocskonyi Gergely
Molnár Andrea
Moór István
Orbánné Jávorics Judit
Pechan Eszter
Dr. Romos Zsolt
Schuch Angéla
Szegedi Istvánné
Szelecz László
Szűcsné Gáspár Zsuzsanna
Tarnóczai Géza
Tomasovszki Katalin
 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségsegítő kategória díjazottjai:

Csáki Éva
Dr. Gherdán Katalin
Horváth Gyula
Kormos Dénes
Kovács Zsolt
Dr. Krecht Gyöngyvér-Mária
Lászlóné Lelesz Ildikó
Dr. Medvegy Tibor
Steller Gábor
Tar Sándor
Tremmer Bernadett

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó szervezet kategória díjazottja:

Common Vibe Egyesület
Magyar Tehetséggondozó Társaság
Táncsics Gimnáziumért Alapítvány

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Életműdíjjal elismertek:

Hegyeshalmi Csaba
Dr. Rajkovits Zsuzsanna
Dr. Szász Erzsébet (posztumusz)

Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjjal elismert önkormányzatok:

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata
Maklár Község Önkormányzata
Sármellék Község Önkormányzata
Siklós Város Önkormányzata
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tiszafüred Város Önkormányzata

További híreink
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program idei pályázatai
2024-06-20

2024-ben is több milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban a tehetségek támogatására. Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, ezért a nehéz gazdasági helyzetben is segíti a hazai és határon túli fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Részletek
53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT
2024-05-17

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

Részletek
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek