2023-06-15

Díjat kaptak az OKTV legjobbjai

Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának egyik legismertebb és legnagyobb hagyományú hazai fóruma. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyeket, amelyekre az Oktatási Hivatal (OH) 18.074 tanulótól 23.993 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy a megmérettetésen az ország 641 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből vettek részt diákok.

Díjat kaptak az OKTV legjobbjai

Az OKTV versenyeit minden évben az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az OH szervezi. Az idei döntőkben az 1. és 30. helyezés közötti eredményt elért tanulók 212 különböző középiskola diákjai voltak, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében magas szintű tehetséggondozó munka folyik.

Az ünnepségen dr. Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke mondott beszédet. Az első három helyezésért járó díjat, valamint a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútlevelet dr. Sölch Gellért, Brassói Sándor és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke adta át 70 középiskola 112 tanulójának.

A Nemzeti Tehetség Program részeként alapított „Kiváló versenyfelkészítő" díjakat Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője és Brassói Sándor az Oktatási Hivatal elnöke adta át a tehetséggondozásban sok éve eredményes munkát végző 40 pedagógusnak és oktatónak. A díjat olyan versenyfelkészítő szakemberek kapják, akik sikeresen támogatták, segítették diákjaikat kiemelkedő teljesítményük elérésében. A program kiemelt üzenete, hogy a tanulók sikere mögött ismerjük el a tanárok sikerét is.

Az eseményen különdíjakat is átadtak. A földrajz OKTV első három helyezettje a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vehette át. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat a horvát nyelv és irodalom, a német nemzetiségi nyelv, a német nyelv és az olasz nyelv versenyek első helyezettjei érdemelték ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának különdíját a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyban adták át, a Mathias Corvinus Collegium pedig könyvcsomagot ajándékozott a díjazott tanulóknak.

Az OKTV tantárgyai és a versenyzők száma:

angol nyelv 5382
belügyi rendészeti ismeretek 163
biológia 3514
dráma 91
filozófia 130
fizika 934
földrajz 513
francia nyelv 445
horvát nyelv és irodalom 21
informatika 1801
kémia 981
latin nyelv 98
magyar irodalom 977
magyar nyelv 368
matematika 3210
mozgóképkultúra és médiaismeret 88
művészettörténet 123
német nemzetiségi nyelv és irodalom 81
német nyelv 1008
olasz nyelv 374
orosz nyelv 127
román nyelv és irodalom 11
spanyol nyelv 570
szerb nyelv és irodalom 12
szlovák nyelv és irodalom 10
szlovén nemzetiségi nyelv 3
történelem 2403
vizuális kultúra 555

 

 

 

Forrás: www.oktatas.hu

Fotó: Nemzeti Tehetség Központ – Dachshund Films (Darab Zsuzsa, Lakos Máté).

További híreink
Meghosszabbították a jelentkezést a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra
2023-09-21

Meghosszabbított jelentkezéssel várják a pályázatokat a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

Részletek
Már lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Program idei támogatásaira
2023-09-15

2023-ban mintegy 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban a tehetségek támogatására. Ebben az évben az NTP rendszere sok szempontból megújul azzal a céllal, hogy átláthatóbbá és az eredményei mérhetőbbé váljanak. A tehetségek azonosítása egységes szempontok alapján történik azért, hogy a lehető legtöbb fiatal elérhető legyen. Végig lehet követni útjukat, melynek végén mérhető tehetségük hasznosulása, összekötve őket a felvevő területekkel. Ezeknek a szempontoknak a megvalósítására idén pilot programot vezetünk be, majd 2024-től egy mindenki számára nyitott rendszer jöhet létre.

Részletek
„Köbüki” tehetséggondozó tanári ösztöndíj 2023
2023-08-22

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelővel együttműködésben a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2023-2024. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdet tehetséggondozó pedagógusok, oktatók támogatására.

Részletek