2020-08-24

A legkiválóbb tehetségsegítőket tüntették ki, átadták a Tehetségbarát Önkormányzat díjakat is

Összesen 64 díjat adtak át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok és tehetségsegítő szakemberek számára a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjátadó gálán. Az ünnepélyes díjátadót Miklósa Erika világhírű énekesnő előadása koronázta. A díjakat az Akvárium Klubban tartott rendezvényen adták át 57 szakembernek, 1 tehetséggondozó szervezetnek, illetve 6 önkormányzatnak.

A legkiválóbb tehetségsegítőket tüntették ki, átadták a Tehetségbarát Önkormányzat díjakat is

Az idei díjátadót 2020. augusztus 24-én tartották, ahol ünnepi beszédet mondott Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, valamint Miklósa Erika Kossuth-, Liszt- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő, az idei Stipendium Peregrinum Ösztöndíj instruktoraként.

A „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen 50-en részesültek, illetve Életmű díjat 7 szakember vehetett át.  „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet” kategóriában 1 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2020 Díjjal 6, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el.

A fiatal tehetségek kibontakoztatásában fontos szerepük van a tehetségfejlesztő, tehetséggondozó és tehetségsegítő szakembereknek, mentoroknak, akik áldozatkész munkáját fontos értékelni és segíteni. Az ő tevékenységük nélkül sok tehetséges fiatalnak nem lenne esélye a kibontakozásra, további fejlődésre. Ezért is fontos pillére a Nemzeti Tehetség Programnak a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj, mellyel a szakmai presztízsen túl anyagilag is elismerik a kiemelkedő szakemberek munkáját, így az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás bruttó 400 ezer forint, az életműdíjjal és a szervezetek munkáját elismerő kategóriában a díjjal járó juttatás bruttó 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzat díjjal járó juttatás pedig bruttó 1,5 millió forint.

A „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” kategóriákban összesen 532 érvényes, nyílt jelölés érkezett a tehetséggondozó szakemberek igazgatóitól, kollégáitól, diákjaitól, illetve a szülőktől. A jelöléshez két ajánló által készített közös ajánlás volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

A „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjra olyan hazai és határon túli tehetséggondozó szervezeteket lehetett javasolni, amelyek legalább 5 évre visszamenően folyamatos és kiváló tehetségsegítő tevékenységet végeztek, és ennek hatása igazolható is a tehetséges gyermekek, fiatalok körében.

Az „Életműdíj” esetében olyan tehetséggondozó szakemberek, illetve egyéb tehetségsegítő személyek jelölését várták, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytatnak.

Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2020 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak. A díj azokat az önkormányzatokat kívánja elismerni, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Idén Budakeszi Város Önkormányzata, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, Biatorbágy Város Önkormányzata, Zirc Városi Önkormányzat, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Páty Község Önkormányzata vehette át a díjat.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat eddig összesen több mint 850 pedagógus vehette át. A 2013-ban alapított elismerés forrását 2020-ban is a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja, a díjak odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a nemzet tehetségeinek kibontakoztatásáért.

Az eseményen köszöntötték az idén első alkalommal meghirdetett Stipendium Peregrinum ösztöndíj pályázat kiválasztó táborába bekerült fiatalokat is.  Az ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ legfrissebb támogatási formája, azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételiznek vagy nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat hasznosítani fogják Magyarországon. A rangos külföldi egyetemeken folytatott tanulmányoknak komoly költségei vannak, ezeknek fedezésében nyújt jelentős támogatást a Stipendium Peregrinum program - röviden, a Stipi. A rendezvényen részt vettek a fiatalok felkészítésében instruktorként szerepet vállalt neves művészek, sportolók és közéleti személyiségek is.

Az idei díjazottak kategóriánként:

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó kategória díjazottjai:

Agócs Tibor Róbert
Alexa Mercédesz
Alexa Péter
Bagi Ferenc
Dobos Sándor
Dr. Pelczer Katalin Mária
Ferenczi Éva
Galó Tibor
Gilice Teréz
Gódorné Hazenauer Zita
Hadházi Erzsébet Éva
Kerekes Béla Szabolcs
Király Attila
Lajhó Gyula
Laski Vivien
Meiszterics Zoltánné
Meszlényi Gábor
Mózesné Kulánda Nikolett
Péter Csaba
Szabó Emőke
Varga Katalin
Zámbó Tibor

 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségfejlesztő kategória díjazottjai:

Almási-Gál Beatrix
Barsiné Pirityi Mária
Dr. Bacsó Péter
Dr. Bíró István
Dr. Fábry György
Dr. Illésné dr. Kovács Mária
Dr. Raposa László Bence
Hajósné Bornemisza Edit
Krajnyák Péter
Märcz Péter
Mészáros Péter
Nagyné Lakatos Éva
Özvegy Judit
Paréjné Tuli Katalin
Szabó Attila
Taligás Katalin
Varga Zoltán Imre
Weiperth-Wiszt Mariann

 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetségsegítő kategória díjazottjai:

Bajor Péter
Biharváriné Prolok Ágota
Csányi Erzsébet
Dvorácsek Ágoston
Geröly Krisztina
Kókainé Nagy Zsuzsanna
Lakatos György
Sárdi Péter
Szabó János
Vass Ferencz

 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Kiváló tehetséggondozó szervezet kategória díjazottja:

Budapesti Lovas Klub Lovastorna Szakosztálya

 

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” Életműdíjjal elismertek:

Bencze Mihály
Csörgő Terézia
Dr. Radnai Gyula
Horváth Gábor
Kraszna László – posztumusz
Sipos Ferenc Tibor

A Nemzeti Tehetség Központ különdíjasa a kategóriában:

Dr. Fábry György

 

Tehetségbarát Önkormányzat 2020 Díjjal elismert önkormányzatok:

Budakeszi Város Önkormányzata
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
Biatorbágy Város Önkormányzata
Zirc Városi Önkormányzat
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Páty Község Önkormányzata

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek