2024-03-27

A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya

„Büszkeséggel tölt el, hogy egyre több tehetséges magyar fiatal kerül a nemzetközi élvonalba a művészet, a sport vagy a tudomány területén. Ahhoz, hogy számuk tovább növekedjen, elengedhetetlen a támogató környezet. A Nemzeti Tehetség Program immár 16 éve programokkal és ösztöndíjakkal segíti a kiemelkedő tudással és képességekkel rendelkező fiatalokat annak érdekében, hogy tehetségterületükön a legjobbakká válhassanak akár nemzetközi szinten is" – mondta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. Hozzátette: az eddig elért sikerek bemutatása inspirálhatja a fiatalokat, ezért a Nemzeti Tehetség Program idei kampány-kisfilmjeiben a nagykövetek mellett olyan fiatalok is megjelennek, akik a mikrobiológia, a műszaki tudományok és a zongoraművészet területén nemzetközi sikereket értek el. A tehetségek kibontakoztatásában fontos a támogató mentorok és közösségek munkája is, ezért az egyéni pályázatok mellett a Program támogatja a tehetséggondozás területén dolgozó szakembereket és közösségeket is, például a tehetséggondozó műhelyeket, vagy a tehetséggondozás mellett elkötelezett önkormányzatokat is.

A Nemzeti Tehetség Program állami költségvetési forrásból és az adózók 1%-os felajánlásából támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat határainkon innen és túl. Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ezért minden évben jelentős összeggel egészíti ki költségvetési forrásból a Nemzeti Tehetség Program céljaira fordítható keretet. Minél több adófelajánlás érkezik be, annál magasabb a rendelkezésre álló összeg, és annál több tehetséges magyar fiatalt támogathat a Program. A Nemzeti Tehetség Program elmúlt 15 évében már megközelítőleg 20 000 pályázat kapott támogatást összesen több mint 37 milliárd forint összegben.

Bárki nyilatkozhat úgy, hogy személyi jövedelemadója „második" 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, ezzel is segítve a jövő tehetségeit.

Az adóbevallás során a rendelkező nyilatkozaton a Nemzeti Tehetség Program technikai számát kell feltüntetni, amely 1823. A program indulása óta az adófizetők összesen több mint 19,6 milliárd forint összegű felajánlást tettek a Program céljainak megvalósulása érdekében.

Kísérjük közösen fiataljainkat a tehetség útján!

További híreink
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek
Harmincéves az Addetur budapesti baptista gimnázium
2023-10-24

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott köszöntőt az Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten pénteken.

Részletek