2019-09-17

Matematikában is tehetségesek a magyar fiatalok

Csapatban ezüstöt, egyéniben pedig öt érmet, köztük egy aranyat is szereztek a magyarok a Közép-euró­pai Matematikai Olimpián. Középiskolásaink újabb nemzetközi sikere ékes bizonyítéka annak, hogy a jó kezekbe kerülő tehetségek világszínvonalú eredményekre képesek a természettudományos tanulmányi versenyeken.

Matematikában is tehetségesek a magyar fiatalok

A hat középiskolás fiú alkotta csapat összetettben ezüstérmet szerzett, egyéniben pedig egy arany, egy ezüst és három bronz minősítést hozott el a csehországi Pardubicében megrendezett nemzetközi tanulmányi vetélkedőről. Az augusztus 26. és szeptember 1. között zajlott egyhetes összecsapáson tíz ország fiataljai között álltak helyt a fiúk.

A versenyen részt vevő hat diák az ország matematikai tehetséggondozásban legtapasztaltabb iskoláiban szerezte tudását: Soós Máté, Tóth Balázs és Várkonyi Zsombor a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba járnak, Beke Csongor, Gyimesi Péter a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulói, az aranyérmet szerző Weisz Máté pedig a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja. A csapatot a Fazekasban tanító Szoldatics József és az ELTE doktorandusza, Lenger Dániel vezette.

Szoldatics tanár úr azt mondja, a MEMO lényegében a nemzetközi matematikai diákolimpia egyfajta kistestvérének, előversenyének tekinthető, hiszen míg a „nagy” olimpia főleg a végzős gimnazisták terepe, a közép-európai összecsapáson a 10. és 11. évfolyamosok mutatkoznak be.

– Csapatunk tagjai az ország tíz legjobb matekosai között vannak. A felkészülés és a kiválasztás hosszú folyamat volt, mivel az év során zajló különböző matematikai tanulmányi versenyek pontrendsze­rében elért eredmények alapján kvalifikálták a fiúkat. Az, hogy nincs lány a csapatban, csak a pontszámok miatt van így, tavaly például vegyes összetételű csapat indult. A remek szereplés mögött természetesen hosszú évek gyakorlása, felkészülése áll, kivétel nélkül olyan gyerekekről van szó, akiknek a kezdetektől szenvedélyük volt a matematika, és már az általános iskolai évek alatt is szakkörökre, táborokba, különórákra jártak, sok pedagógus foglalkozott velük. Mondhatnánk, hogy mindannyian kicsit kockák – jellemzi a fiúkat Szoldatics József.

Az iskolák egyes programjait, valamint a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítványt a Nemzeti tehetség Program támogatta.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotónkon az ezüstérmes magyar csapat látható a versenyzőket mentoráló pedagógusokkal.
Kép forrása: MEMO

További híreink
Online formában szervezték meg a TALENTn Tehetségfórumot
2021-01-15

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult TALENTn Tehetségfórum olyan kezdeményezés, amelyen a tehetségek találkozásával gondolataik, lehetőségeik - reményeink szerint - nem egyszerűen összeadódnak, hanem megsokszorozódnak, hatványokra emelkednek. Ezt fejezi ki a rendezvény elnevezése.

Részletek
Karácsonyi beszélgetés Novák Katalinnal
2020-12-22

Kedves Miniszter Asszony! A honlapján ezt a jelmondatát olvashatjuk: „Legfontosabb értéknek azt tartom, hogy hittel és meggyőződéssel éljük az életünket és így végezzük a munkánkat is”. Hogyan jelent meg mindez 2020-ban, ebben a rendkívüli évben, az Ön mindennapjaiban? A hit, a meggyőződés nem elvont fogalmak, szerencsés esetben áthatják a döntéseinket. Az idei megpróbáltatások ellenére is sikerült megtalálni azt, hogyan tudunk másoknak segíteni. Ez adott nekem erőt eddig és ez fog a jövőben is.

Részletek
Eszközátadások a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek részére
2020-12-20

A Tehetségek Magyarországa EFOP 3.2.1 projekt keretében összesen 31 intézményben 328 új tehetséggondozáshoz és -fejlesztéshez használható eszközt használhatnak ezentúl a tanulók.

Részletek