2020-04-28

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a tehetség, ezért a kormány kiemelten támogatja a fiatalokat, elsősorban a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. A Program 2020-2021-es tanévre szóló 22 nyílt pályázati-, köztük a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjának felhívása az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) weboldalán, a www.emet.gov.hu-n tekinthetők meg. Ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Tíz év, rengeteg támogatás

A Nemzeti Tehetség Program évente több mint 300 ezer tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon, valamennyi tehetségterületen. A most megjelent pályázatok által a Nemzeti Tehetség Program egészen óvodás kortól az egyetemi tanulmányok befejezéséig támogatja a tehetséges fiatalok felfedezését és tehetségük kibontakoztatását. A sport és művészeti tehetséggondozó, valamint matematikai, természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló programok is pályázhatnak támogatásra. Emellett idén is jelent meg az újításra ösztönző, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatását célzó konstrukció.

A népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj 2015-ös, első meghirdetése óta már több mint 1,5 milliárd forint értékben, több mint 3500 kiemelkedően tehetséges fiatalnak nyújtott támogatást.

 

Fontos változások a koronavírus miatt

Lényeges változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére, valamint, hogy 2020. szeptember 1-je előtt a pályázatok ütemtervébe nem tervezhető csoportos tehetségsegítő program, rendezvény, külföldi utazás vagy több tehetség személyes jelenlétét igénylő aktivitás.

A Nemzeti Tehetség Program 2019-2020-as tanévre szóló pályázatainak megvalósítási határideje emellett – szintén a járványhelyzet miatt – 2020. december 31-re módosítható, amennyiben a támogatott szerződésmódosítást kezdeményez az EMET-nél. Ha a 2019. évi támogatottak módosítanának a határidőn, figyelniük szükséges arra, hogy amennyiben a 2020-21-es tanévben is fut támogatott programjuk, úgy a 2020. őszi félév során párhuzamosan zajló programjaikat szakmai és pénzügyi szempontból is, egymástól elkülönítetten valósítsák meg. A koronavírus-járvány által okozott, mindennapokat megnehezítő következmények ellenére, továbbra is kiemelt nemzeti ügy a tehetségek és a tehetséges fiatalokat nevelő családok támogatása.

A támogatások forrásai és erősítői

Hazánk fiatal tehetségeinek támogatása nagyban függ saját, egyéni döntésünktől, amit adónyilatkozatunk megtételekor hozunk. A Nemzeti Tehetség Program ugyanis a központi költségvetés mellett az adófizetők „második” 1%-ának felajánlásából épül fel. E két forrásnak köszönhetően évente több mint 300 ezer tehetséges fiatal kapcsolódhat be a tehetséggondozási programokba. A Program ezért ebben az évben is várja az SZJA- felajánlásokat a 1823-as technikai számon.

A Nemzeti Tehetség Program 1 százalékos kampányának idei védnöke Pély Barna zenész, aki nem egyszer vett már részt fiatal művésztehetségek felemelésében.

 

Részletes információk a  www.emet.gov.hu-n, Nemzeti Tehetség Program online felületein, valamint a közösségi médiában a www.facebook.com/1823.hu, és a www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram oldalakon olvashatók.

 

 

fotó: pixabay.com

További híreink
Átadták a Matehetsz Tehetségházat
2020-09-05

Átadták az állami és civil együttműködéssel megvalósuló Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetség (Matehetsz) Tehetségházat, valamint stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága és a Matehetsz pénteken Budapesten.

Részletek
A legkiválóbb tehetségsegítőket tüntették ki, átadták a Tehetségbarát Önkormányzat díjakat is
2020-08-24

Összesen 64 díjat adtak át a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok és tehetségsegítő szakemberek számára a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjátadó gálán. Az ünnepélyes díjátadót Miklósa Erika világhírű énekesnő előadása koronázta. A díjakat az Akvárium Klubban tartott rendezvényen adták át 57 szakembernek, 1 tehetséggondozó szervezetnek, illetve 6 önkormányzatnak.

Részletek
 „Kiváló versenyfelkészítő” díjakat adtak át a Nemzeti Tehetség Központban
2020-07-24

Átadták a „Kiváló versenyfelkészítő” díjakat, mellyel azokat a kiemelkedően eredményes pedagógusokat ismerik el, akik sikeresen támogatták diákjaikat az OKTV-n való szereplésben, illetve egyéb kiemelkedő teljesítmények elérésében. Idén a díjat 40 pedagógus vehette át a Nemzeti Tehetség Központban megrendezett ünnepségen.

Részletek