2020-04-28

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a tehetség, ezért a kormány kiemelten támogatja a fiatalokat, elsősorban a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. A Program 2020-2021-es tanévre szóló 22 nyílt pályázati-, köztük a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjának felhívása az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) weboldalán, a www.emet.gov.hu-n tekinthetők meg. Ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Tíz év, rengeteg támogatás

A Nemzeti Tehetség Program évente több mint 300 ezer tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon, valamennyi tehetségterületen. A most megjelent pályázatok által a Nemzeti Tehetség Program egészen óvodás kortól az egyetemi tanulmányok befejezéséig támogatja a tehetséges fiatalok felfedezését és tehetségük kibontakoztatását. A sport és művészeti tehetséggondozó, valamint matematikai, természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló programok is pályázhatnak támogatásra. Emellett idén is jelent meg az újításra ösztönző, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatását célzó konstrukció.

A népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj 2015-ös, első meghirdetése óta már több mint 1,5 milliárd forint értékben, több mint 3500 kiemelkedően tehetséges fiatalnak nyújtott támogatást.

 

Fontos változások a koronavírus miatt

Lényeges változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére, valamint, hogy 2020. szeptember 1-je előtt a pályázatok ütemtervébe nem tervezhető csoportos tehetségsegítő program, rendezvény, külföldi utazás vagy több tehetség személyes jelenlétét igénylő aktivitás.

A Nemzeti Tehetség Program 2019-2020-as tanévre szóló pályázatainak megvalósítási határideje emellett – szintén a járványhelyzet miatt – 2020. december 31-re módosítható, amennyiben a támogatott szerződésmódosítást kezdeményez az EMET-nél. Ha a 2019. évi támogatottak módosítanának a határidőn, figyelniük szükséges arra, hogy amennyiben a 2020-21-es tanévben is fut támogatott programjuk, úgy a 2020. őszi félév során párhuzamosan zajló programjaikat szakmai és pénzügyi szempontból is, egymástól elkülönítetten valósítsák meg. A koronavírus-járvány által okozott, mindennapokat megnehezítő következmények ellenére, továbbra is kiemelt nemzeti ügy a tehetségek és a tehetséges fiatalokat nevelő családok támogatása.

A támogatások forrásai és erősítői

Hazánk fiatal tehetségeinek támogatása nagyban függ saját, egyéni döntésünktől, amit adónyilatkozatunk megtételekor hozunk. A Nemzeti Tehetség Program ugyanis a központi költségvetés mellett az adófizetők „második” 1%-ának felajánlásából épül fel. E két forrásnak köszönhetően évente több mint 300 ezer tehetséges fiatal kapcsolódhat be a tehetséggondozási programokba. A Program ezért ebben az évben is várja az SZJA- felajánlásokat a 1823-as technikai számon.

A Nemzeti Tehetség Program 1 százalékos kampányának idei védnöke Pély Barna zenész, aki nem egyszer vett már részt fiatal művésztehetségek felemelésében.

 

Részletes információk a  www.emet.gov.hu-n, Nemzeti Tehetség Program online felületein, valamint a közösségi médiában a www.facebook.com/1823.hu, és a www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram oldalakon olvashatók.

 

 

fotó: pixabay.com

További híreink
Felhívás a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil tagjainak választására
2021-11-24

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ezúton teszi közzé a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum nem kormányzati szervezeteket képviselő tagjainak megválasztásához szükséges dokumentumokat. Benyújtási határidő: 2021. december 8.

Részletek
Rácz Zsófia a Hír Tv Radar című műsorában a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramról
2021-11-17

A kiemelkedően tehetséges gyermekek gyakran képességeikhez mérten külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat, ám ennek anyagi vonzata is jelentős így sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben segít a Stipendium Peregrinum ösztöndíj program, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy képességeik és tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételizzenek. A diploma megszerzését követően tudásukat Magyarországon kamatoztatják majd.

Részletek
Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!
2021-11-15

A Nemzeti Tehetség Program tematikus hónapjában bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A második alkalommal indított kampányban zalaegerszegi fiatal tehetségek közreműködésével készült film hangsúlyozza a helyi tehetségtámogatás fontosságát.

Részletek