2020-04-28

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a tehetség, ezért a kormány kiemelten támogatja a fiatalokat, elsősorban a Nemzeti Tehetség Programon keresztül. A Program 2020-2021-es tanévre szóló 22 nyílt pályázati-, köztük a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjának felhívása az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) weboldalán, a www.emet.gov.hu-n tekinthetők meg. Ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program 2020-2021-es tanévre szóló pályázati kiírásai

Tíz év, rengeteg támogatás

A Nemzeti Tehetség Program évente több mint 300 ezer tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon, valamennyi tehetségterületen. A most megjelent pályázatok által a Nemzeti Tehetség Program egészen óvodás kortól az egyetemi tanulmányok befejezéséig támogatja a tehetséges fiatalok felfedezését és tehetségük kibontakoztatását. A sport és művészeti tehetséggondozó, valamint matematikai, természettudományos és a digitális kompetenciák erősítését szolgáló programok is pályázhatnak támogatásra. Emellett idén is jelent meg az újításra ösztönző, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatását célzó konstrukció.

A népszerű Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj 2015-ös, első meghirdetése óta már több mint 1,5 milliárd forint értékben, több mint 3500 kiemelkedően tehetséges fiatalnak nyújtott támogatást.

 

Fontos változások a koronavírus miatt

Lényeges változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy ebben az évben a pályázatok beadására 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére, valamint, hogy 2020. szeptember 1-je előtt a pályázatok ütemtervébe nem tervezhető csoportos tehetségsegítő program, rendezvény, külföldi utazás vagy több tehetség személyes jelenlétét igénylő aktivitás.

A Nemzeti Tehetség Program 2019-2020-as tanévre szóló pályázatainak megvalósítási határideje emellett – szintén a járványhelyzet miatt – 2020. december 31-re módosítható, amennyiben a támogatott szerződésmódosítást kezdeményez az EMET-nél. Ha a 2019. évi támogatottak módosítanának a határidőn, figyelniük szükséges arra, hogy amennyiben a 2020-21-es tanévben is fut támogatott programjuk, úgy a 2020. őszi félév során párhuzamosan zajló programjaikat szakmai és pénzügyi szempontból is, egymástól elkülönítetten valósítsák meg. A koronavírus-járvány által okozott, mindennapokat megnehezítő következmények ellenére, továbbra is kiemelt nemzeti ügy a tehetségek és a tehetséges fiatalokat nevelő családok támogatása.

A támogatások forrásai és erősítői

Hazánk fiatal tehetségeinek támogatása nagyban függ saját, egyéni döntésünktől, amit adónyilatkozatunk megtételekor hozunk. A Nemzeti Tehetség Program ugyanis a központi költségvetés mellett az adófizetők „második” 1%-ának felajánlásából épül fel. E két forrásnak köszönhetően évente több mint 300 ezer tehetséges fiatal kapcsolódhat be a tehetséggondozási programokba. A Program ezért ebben az évben is várja az SZJA- felajánlásokat a 1823-as technikai számon.

A Nemzeti Tehetség Program 1 százalékos kampányának idei védnöke Pély Barna zenész, aki nem egyszer vett már részt fiatal művésztehetségek felemelésében.

 

Részletes információk a  www.emet.gov.hu-n, Nemzeti Tehetség Program online felületein, valamint a közösségi médiában a www.facebook.com/1823.hu, és a www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram oldalakon olvashatók.

 

 

fotó: pixabay.com

További híreink
Stratégiai cél a tehetségek támogatása
2023-03-06

A kormány egyik fő stratégiai célja a tehetségek támogatása, a 14 éve létrejött Nemzeti Tehetség Program révén évente 300-350 ezer fiatalt segítenek, eddig összesen 19 ezer pályázatot díjaztak közel 33 milliárd forint értékben – mondta el Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap az M1 Ma este című műsorában.

Részletek
Boros Misivel indult útjára a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2023-03-02

„99 % tehetség, 1 % adó” szlogennel és a fiatal zongorista tehetség, Boros Misi védnökségével indult útjára a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampánya. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: idén a közösségek állnak az NTP kampányának fókuszában. A program megvalósítására a nehéz gazdasági helyzet ellenére a tavalyihoz hasonlóan magas összeg, 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett az adózók idén is segíthetik a tehetséges magyar fiatalokat személyi jövedelemadójuk „második” 1%-ának – a 1823-as technikai számra szóló – felajánlásával.

Részletek
Ismét lehet pályázni a pedagógusok és önkormányzatok elismerését jelképező „BONIS BONA – A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT” és „TEHETSÉGBARÁT ÖNKORMÁNYZAT” díjakra
2023-02-09

A Nemzeti Tehetség Program keretében idén is elismerik a pedagógusok munkáját. A díjakra három kategóriában lehet ajánlást tenni: egyrészt a tehetséggondozás területén kiemelkedő munkát végző szakemberekre, valamint két kategóriában az önkormányzatok erkölcsi és anyagi elismerésére.

Részletek