2021-11-15

Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!

A Nemzeti Tehetség Program tematikus hónapjában bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A második alkalommal indított kampányban zalaegerszegi fiatal tehetségek közreműködésével készült film hangsúlyozza a helyi tehetségtámogatás fontosságát.

Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!

A Nemzeti Tehetség Program (NTP) második alkalommal indította útjára a helyi tehetségtámogatás hónapját, amelyben az adott településeken működő közösségek nélkülözhetetlen támogatói szerepére irányítja rá a figyelmet. A Zalaegerszegen készült és ma publikált 6 perces filmmel a Nemzeti Tehetség Program szeretné megmutatni azt a kitartó munkát, amit a városban a tehetségekre fordítanak és amely jó példaként szolgálhat minden település számára.

A Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokon, intézményeken és ösztöndíjakon keresztül segíti a tehetséges fiatalokat, ám egy tehetség kiteljesedése szempontjából kiemelt jelentősége van annak is, hogy a legszűkebb környezetétől mennyi odafigyelést, biztatást, szakmai támogatást kap.
Számos jó példa van már arra, hogy egy helyi közösség, önkormányzat hogyan, milyen formában tudja segíteni a helyben élő kiemelkedően tehetséges gyermekeket, fiatalokat. A kampány célja ennek a támogató háttérnek a megismertetése. A kitüntető elismeréssel jelenleg 30 önkormányzat rendelkezik. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város a Nemzeti Tehetség Programmal összhangban támogatja a tehetséges diákokat abban, hogy még sikeresebbek legyenek tanulmányaikban és útmutatást kapjanak az életben. 

 

 

Zalaegerszeg tehetséggondozó programja

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten támogatja azon helyi egyesületek munkáját, amelyek a legtöbb tehetséges fiatalt nevezik a város által szervezett Zegasztár tehetségkutató televíziós versenyre. A kiemelt szervezeteket - Zalai Táncegyüttes, Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, Albatrosz Táncsport Egyesület, Gála Társastáncklub - jelentős önkormányzati támogatásban részesítik, amely kiszámítható feltételeket biztosít a szakmai műhelyek működéséhez.

A támogatás különösen nagy segítséget jelent azon tehetséges fiatalok esetében, akik önerőből nem tudják megvásárolni a versenyeken való részvételhez szükséges hangszereket, formaruhát, felszereléseket, vagy nem tudják fedezni teljes mértékben a felkészülési, képzési költségeket.

További híreink
Sikerrel zárult a 6 éves tehetséggondozó program
2021-12-15

Csoportos és egyéni foglalkozások, fejlesztő alkalmak és rendezvények, Tutor Program és ösztöndíj támogatták a fiatal magyar tehetségek kibontakozását a 2016-2021 között zajló Tehetségek Magyarországa – EFOP 3.2.1 – 15-2016-00001 számú kiemelt projekt keretén belül. A program külön hangsúlyt fektetett a fiatal tehetségek egyéni fejlesztésére, a tehetséggondozó szakemberek továbbképzésére, a tehetségazonosítást támogató rendszerek kidolgozására, emellett folytatta a korábbi hagyományokon alapuló csoportos fejlesztési tevékenységet is. A projekt záróeseményét 2021. december 13-án tartotta a Nemzeti Tehetség Központ (NTK) és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz), amelynek keretében köszöntőt mondott Babik Anna, a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Tehetségügyi Főosztályának főosztályvezetője, dr. Papp Zsófia ügyvezető (NTK) és Bajor Péter ügyvezető elnök (MATEHETSZ).

Részletek
Felhívás a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil tagjainak választására
2021-11-24

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ezúton teszi közzé a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum nem kormányzati szervezeteket képviselő tagjainak megválasztásához szükséges dokumentumokat. Benyújtási határidő: 2021. december 8.

Részletek
Rácz Zsófia a Hír Tv Radar című műsorában a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramról
2021-11-17

A kiemelkedően tehetséges gyermekek gyakran képességeikhez mérten külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat, ám ennek anyagi vonzata is jelentős így sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben segít a Stipendium Peregrinum ösztöndíj program, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy képességeik és tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételizzenek. A diploma megszerzését követően tudásukat Magyarországon kamatoztatják majd.

Részletek