"Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért" díj

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi pedagógusok és más tehetségsegítő szakemberek elismerésére.

Napjainkra 1095 Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet dolgozik a tehetségügyi területen. A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik.

A Nemzeti Tehetség Program keretében a tehetségeket segítő szakemberek elismerésének támogatására kiírt pályázat keretében erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek azok a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók és civil szervezetek tehetségsegítői, akik oktatják, nevelik, segítik a fiatalokat tehetségük kibontakoztatása érdekében.

Az elismerést négy kategóriában lehet elnyerni:

  • „Kiváló tehetséggondozó”,
  • „Kiváló tehetségfejlesztő”,
  • „Kiváló tehetségsegítő” és
  • „Életműdíj”.

Az első három kategóriában, amely 400 000 forint összegű díjazással jár, a díj odaítéléséhez nyílt pályázat keretében ajánlások szükségesek, melyeket egy-egy jelölt esetében két ajánló közösen készít el.  Az ajánlók lehetnek intézményvezetők, kollégák, szülők és tanítványok is.  Az  „Életműdíj” kategóriában, amely 1 000 000 forint összegű díjazással jár, a pályázati felhívásban megnevezett oktatásirányítási és tehetséggondozó szervezetek javasolhatnak jelöltet. Az ajánlások alapján a díjak odaítéléséről pályázati bizottság dönt.

A díjak átadására minden évben ünnepélyes keretek között az Országos Tehetséggálán kerül sor.