Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram az NTP 2019. évi pályázati konstrukció keretein belül indult, célja a kiemelkedő tehetségek támogatása, akik képességeik és tudásuk alapján esélyesek arra, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak, és vállalják, hogy megszerzett tudásukat – tanulmányaikat követően – Magyarországon hasznosítják.

2019-ben az „A”, 2020-ban már az „A” és „B komponens”, míg 2021-ben a „B” és „C komponens” pályázati lehetőségei is nyitva álltak a tehetséges fiatalok előtt. Az „A komponens” a felvételi eljárásban való részvételt, a „B komponens" a tanuláshoz szükséges feltételeket (az első évben), míg a „C komponens" az Ösztöndíjprogram támogatásával már megkezdett külföldi tanulmányok folytatását biztosítja.

Az „A komponens” esetében a nyertesek számára rendelkezésre bocsátott összeg olyan egyszeri pénzbeli támogatás, amelyet kötelezően a felvételi eljáráson való részvételre kell fordítani. A pályázatban a felvételi eljárás díja, az utazási költség, az utasbiztosítás díja, de akár szállásköltség is tervezhető. A „B komponens” esetében a következő költségekkel tervezhetnek a pályázók: tandíj, szállás, megélhetési költségek, utazási költség és utasbiztosítás, tankönyvek, nemzetközi nyelvvizsga költsége, egészségügyi biztosítás, tudományos konferencia részvételi díja, tudományos konferencia utazási díja.

A program 2021-től a „C komponens”-sel egészült ki, amely anyagi támogatást nyújt ahhoz, hogy a külföldi tanulmányaikat az Ösztöndíjprogram támogatásával már megkezdő, kiemelkedő tehetségű fiatalok képességeiket továbbra is optimális környezetben bontakoztathassák ki azon a külföldi egyetemen, amelyen már megkezdték tanulmányaikat.  A „C komponens” az előző évek támogatottjai számára nyitott.