2020-03-30

Pély Barna: „Nem csak a tudást adom át, lelkileg is segítem a diákokat”

Március 25-e a Tehetség Napja Magyarországon, Bartók Béla 125. születésnapjára emlékezve. Ebből az alkalomból beszélgettünk Pély Barna énekes, gitáros, dalszerzővel, aki idén a Nemzeti Tehetség Program 1 százalékos kampányának védnöke. A zenész a csalad.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott: ez egy társadalmi összefogás, amivel a jövő generációját támogatjuk.

Pély Barna: „Nem csak a tudást adom át, lelkileg is segítem a diákokat”

Mit jelent az Ön számára, hogy védnöke lehet egy ilyen programnak?

– Számomra az a legfontosabb, hogy a tehetséges fiatalok minél nagyobb számban kaphassanak támogatást a Nemzeti Tehetség Programtól. Ehhez az kell, hogy az adózók a 1823-as technikai számon keresztül felajánlják adójuk második 1 százalékát a fiatal tehetségek javára. Ez egy társadalmi összefogás, amivel a jövő generációját támogatjuk, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé született tehetséges gyermekről, fiatalról van szó. Az így összegyűlt pénz mellé az állam hasonló összeget biztosít, így 2020-ban akár 3,3 milliárd forintot fordíthatnak a tehetségek támogatására. Csaknem 350 ezer briliáns fiatal kaphat segítséget ösztöndíj formájában, vagy közvetve különböző tehetséggondozó programok, intézmények, szervezetek, versenyek támogatásával.

Hol és hogyan indult a karrierje? Ki fedezte fel és ki segített annak idején a tehetséges kis Pély Barnának?

– Talán akkor indult, amikor az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium másodikos diákjaként az évi Mikulás műsorban a világot jelentő deszkákra léptem a rock ’n roll zenekarommal. A műsort 2 hét alatt próbáltunk be az osztálytársaimból álló 9 fős csapattal. Talán ez volt a kezdet. Meg az utcazenélés.

Mi kell ahhoz, hogy egy tehetséges fiatal sikeressé váljon?

– Elsősorban kitartás, figyelmesség, eltökéltség. Képesnek kell lenni beismerni, ha rossz úton járunk saját magunk fejlesztésében, nyitottnak kell maradni a változásra, és arra, hogy megtaláljuk az inspirációt.

Az írás teljes terjedelmében itt érhető el:  

Forrás: csalad.hu- Muhari Judit, fotó: Hevesi Norbert

 

 

További híreink
Felhívás a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil tagjainak választására
2021-11-24

A Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő ezúton teszi közzé a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum nem kormányzati szervezeteket képviselő tagjainak megválasztásához szükséges dokumentumokat. Benyújtási határidő: 2021. december 8.

Részletek
Rácz Zsófia a Hír Tv Radar című műsorában a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramról
2021-11-17

A kiemelkedően tehetséges gyermekek gyakran képességeikhez mérten külföldi egyetemeken szeretnék folytatni tanulmányaikat, ám ennek anyagi vonzata is jelentős így sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben segít a Stipendium Peregrinum ösztöndíj program, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy képességeik és tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire felvételizzenek. A diploma megszerzését követően tudásukat Magyarországon kamatoztatják majd.

Részletek
Zalaegerszegen jó tehetséges fiatalnak lenni!
2021-11-15

A Nemzeti Tehetség Program tematikus hónapjában bemutatkozik Zalaegerszeg, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település. A második alkalommal indított kampányban zalaegerszegi fiatal tehetségek közreműködésével készült film hangsúlyozza a helyi tehetségtámogatás fontosságát.

Részletek