2020-03-30

Pély Barna: „Nem csak a tudást adom át, lelkileg is segítem a diákokat”

Március 25-e a Tehetség Napja Magyarországon, Bartók Béla 125. születésnapjára emlékezve. Ebből az alkalomból beszélgettünk Pély Barna énekes, gitáros, dalszerzővel, aki idén a Nemzeti Tehetség Program 1 százalékos kampányának védnöke. A zenész a csalad.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott: ez egy társadalmi összefogás, amivel a jövő generációját támogatjuk.

Pély Barna: „Nem csak a tudást adom át, lelkileg is segítem a diákokat”

Mit jelent az Ön számára, hogy védnöke lehet egy ilyen programnak?

– Számomra az a legfontosabb, hogy a tehetséges fiatalok minél nagyobb számban kaphassanak támogatást a Nemzeti Tehetség Programtól. Ehhez az kell, hogy az adózók a 1823-as technikai számon keresztül felajánlják adójuk második 1 százalékát a fiatal tehetségek javára. Ez egy társadalmi összefogás, amivel a jövő generációját támogatjuk, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé született tehetséges gyermekről, fiatalról van szó. Az így összegyűlt pénz mellé az állam hasonló összeget biztosít, így 2020-ban akár 3,3 milliárd forintot fordíthatnak a tehetségek támogatására. Csaknem 350 ezer briliáns fiatal kaphat segítséget ösztöndíj formájában, vagy közvetve különböző tehetséggondozó programok, intézmények, szervezetek, versenyek támogatásával.

Hol és hogyan indult a karrierje? Ki fedezte fel és ki segített annak idején a tehetséges kis Pély Barnának?

– Talán akkor indult, amikor az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium másodikos diákjaként az évi Mikulás műsorban a világot jelentő deszkákra léptem a rock ’n roll zenekarommal. A műsort 2 hét alatt próbáltunk be az osztálytársaimból álló 9 fős csapattal. Talán ez volt a kezdet. Meg az utcazenélés.

Mi kell ahhoz, hogy egy tehetséges fiatal sikeressé váljon?

– Elsősorban kitartás, figyelmesség, eltökéltség. Képesnek kell lenni beismerni, ha rossz úton járunk saját magunk fejlesztésében, nyitottnak kell maradni a változásra, és arra, hogy megtaláljuk az inspirációt.

Az írás teljes terjedelmében itt érhető el:  

Forrás: csalad.hu- Muhari Judit, fotó: Hevesi Norbert

 

 

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek