2021-04-27

Novák Katalin: Elindult a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Program idei 1%-os SZJA-kampánya Polgár Judit védnökségével

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán, online sajtótájékoztató keretében jelentette be a Nemzeti Tehetség Program idei kampányának indulását. A „99% tehetség – 1% adó” szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy idén is várják az 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokat a Nemzeti Tehetség Program javára, mellyel a tehetséges magyar fiatalok támogatásához járulhatnak hozzá az adózók.

Novák Katalin: Elindult a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Program idei 1%-os SZJA-kampánya Polgár Judit védnökségével

A tehetségek Magyarország nemzeti kincsei! – mondta Novák Katalin, majd kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program célja, hogy valamennyi tehetséges magyar fiatal támogatáshoz jusson a Program pályázati forrásain keresztül. A tehetségek kibontakozásához elengedhetetlen, hogy a kiemelkedő fiatalok elhivatottak, kitartóak legyenek és mindezeken túl őket, valamint mentoraikat a világon egyedülálló program karolja fel – ez a Nemzeti Tehetség Program.

A Program legfontosabb célkitűzései: megtalálni a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalokat, megtartani a tehetségeket kibontakozásuk útján és ösztönözni őket, hogy képesek legyenek továbbadni tudásukat.

A Nemzeti Tehetség Program költségvetési forrásból és az adózók 1%-os felajánlásából támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat határainkon innen és túl. Magyarország Kormánya minden évben a felajánlásoknál magasabb összeggel egészíti ki költségvetési forrásból a Nemzeti Tehetség Program céljaira fordítható keretet, amely 2021-ben 3,6 milliárd forint. Minél több adófelajánlás érkezik be, annál nagyobb összeggel és annál több fiatalt támogat a Program.

A járványhelyzet ellenére 2021-ben is megnyílnak a Nemzeti Tehetség Program pályázati lehetőségei. Közülük Novák Katalin a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjat emelte ki, melynek célja, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak kivételes tehetségeink. A miniszter említést tett a Nemzeti Tehetség Program START ösztöndíjáról is, az új támogatási formára olyan tehetséges fiatalok pályázhatnak majd, akik Magyarországon szeretnének vállalkozásban kezdeni.

A Program idei 1%-os kampányának védnöke minden idők legjobb női sakkjátékosa Polgár Judit sakknagymester, aki maga is aktívan részt vesz a tehetséggondozásban. Polgár Judit az online sajtótájékoztatón rámutatott, a kitartás az egyik legfontosabb része a gyermekek fejlődésének, és hangsúlyozta: a Nemzeti Tehetség Program által olyan támogatást kapnak a gyermekek és a fiatalok, amelyre az adott fejlődési szakaszukban praktikusan éppen szükségük van. Ezért is fontos, hogy ma Magyarországon létezik olyan program, amely valóban meghatározó mértékben szolgálja és támogatja ezt a célt a legkülönfélébb tehetségterületeken.

A Nemzeti Tehetség Program elmúlt 12 évében már több mint 15 000 nyertes pályázat kapott támogatást, összesen mintegy 24 milliárd forint összegben. A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban mintegy 3700 fiatal részesült 5 év alatt. A Program támogatásai évente közel 350 000 magyar fiatalt segítenek tehetségük kibontakoztatásában határainkon innen és túl, óvodáskortól a fiatal felnőttekig.

Minél többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk második 1 %-t a Nemzeti Tehetség Program számára, annál több fiatal tehetséget tud támogatni.  Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója második 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, amelynek technikai száma: 1823, ezzel is segítve a jövő tehetségeit.

További híreink
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek
Harmincéves az Addetur budapesti baptista gimnázium
2023-10-24

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott köszöntőt az Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten pénteken.

Részletek