2022-10-17

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

Magyarországon már több mint negyven Minősített Tehetséggondozó Műhely van, a program 2015. évi indulása óta mintegy 800 mentorált tanulót ért el – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai verseny megnyitóján.

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program azzal a célkitűzéssel indult 2015-ben, hogy a pedagógusok segítségével felfedezzék a legtehetségesebb tanulókat – emlékeztetett Nagy-Vargha Zsófia.

Hangsúlyozta: a programba olyan tehetséggondozó intézmények tudnak bekerülni, amelyek elkötelezettek a tehetséges tanulók mellett, tehetséggondozó tevékenységük dokumentáltan nagy múltra tekint vissza. Így került a programba a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola is – jelezte a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően évente több százezer tehetséges fiatal jut különböző támogatásokhoz.

Ezek közül kiemelte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, amelyet a kivételesen tehetséges fiatalok – sikeres pályázat esetén – tanulmányaikra, továbbképzésükre, tanulmányi versenyekre, vagy a korábban számukra nem elérhető, de tehetségük fejlesztéséhez szükséges eszközök megvásárlására is fordíthatják.

Nagy-Vargha Zsófia ismertette: a 2015-ös indulása óta több mint 5000 tehetséges fiatal jutott Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjhoz, és arra biztatta a versenyzőket, hogy keressék a támogatási lehetőségeket.

Várhelyi Gabriella, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a megnyitón hangoztatta: iskolájukban évtizedek óta folyik a tehetséges és érdeklődő tanulók fejlesztése a hagyományőrző és kézügyesség-fejlesztő szakkörök működtetésével.

A hagyományőrző versenyre az ország különböző részéből 39 diák érkezett. A pékhagyományőrző-verseny kategóriában nyolc kéttagú csapat, a pozsonyikifli-készítés kategóriában kilenc, a mézeskalácsdíszítő kategóriában hét, a kézi konyakosmeggy-készítés kategóriában öt diák versenyzett. Az idén először péktehetséggondozó-verseny is zajlott, három versenyzővel. Az eredményeket várhatóan 16 órakor hirdetik ki.

 

 

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221015-a-minositett-tehetseggondozo-muhely-program-mintegy-800-mentoralt-tanulot-ert-el

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

További híreink
Stratégiai cél a tehetségek támogatása
2023-03-06

A kormány egyik fő stratégiai célja a tehetségek támogatása, a 14 éve létrejött Nemzeti Tehetség Program révén évente 300-350 ezer fiatalt segítenek, eddig összesen 19 ezer pályázatot díjaztak közel 33 milliárd forint értékben – mondta el Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára vasárnap az M1 Ma este című műsorában.

Részletek
Boros Misivel indult útjára a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2023-03-02

„99 % tehetség, 1 % adó” szlogennel és a fiatal zongorista tehetség, Boros Misi védnökségével indult útjára a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampánya. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: idén a közösségek állnak az NTP kampányának fókuszában. A program megvalósítására a nehéz gazdasági helyzet ellenére a tavalyihoz hasonlóan magas összeg, 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett az adózók idén is segíthetik a tehetséges magyar fiatalokat személyi jövedelemadójuk „második” 1%-ának – a 1823-as technikai számra szóló – felajánlásával.

Részletek
Ismét lehet pályázni a pedagógusok és önkormányzatok elismerését jelképező „BONIS BONA – A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT” és „TEHETSÉGBARÁT ÖNKORMÁNYZAT” díjakra
2023-02-09

A Nemzeti Tehetség Program keretében idén is elismerik a pedagógusok munkáját. A díjakra három kategóriában lehet ajánlást tenni: egyrészt a tehetséggondozás területén kiemelkedő munkát végző szakemberekre, valamint két kategóriában az önkormányzatok erkölcsi és anyagi elismerésére.

Részletek