2022-10-17

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

Magyarországon már több mint negyven Minősített Tehetséggondozó Műhely van, a program 2015. évi indulása óta mintegy 800 mentorált tanulót ért el – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai verseny megnyitóján.

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program azzal a célkitűzéssel indult 2015-ben, hogy a pedagógusok segítségével felfedezzék a legtehetségesebb tanulókat – emlékeztetett Nagy-Vargha Zsófia.

Hangsúlyozta: a programba olyan tehetséggondozó intézmények tudnak bekerülni, amelyek elkötelezettek a tehetséges tanulók mellett, tehetséggondozó tevékenységük dokumentáltan nagy múltra tekint vissza. Így került a programba a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola is – jelezte a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően évente több százezer tehetséges fiatal jut különböző támogatásokhoz.

Ezek közül kiemelte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, amelyet a kivételesen tehetséges fiatalok – sikeres pályázat esetén – tanulmányaikra, továbbképzésükre, tanulmányi versenyekre, vagy a korábban számukra nem elérhető, de tehetségük fejlesztéséhez szükséges eszközök megvásárlására is fordíthatják.

Nagy-Vargha Zsófia ismertette: a 2015-ös indulása óta több mint 5000 tehetséges fiatal jutott Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjhoz, és arra biztatta a versenyzőket, hogy keressék a támogatási lehetőségeket.

Várhelyi Gabriella, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a megnyitón hangoztatta: iskolájukban évtizedek óta folyik a tehetséges és érdeklődő tanulók fejlesztése a hagyományőrző és kézügyesség-fejlesztő szakkörök működtetésével.

A hagyományőrző versenyre az ország különböző részéből 39 diák érkezett. A pékhagyományőrző-verseny kategóriában nyolc kéttagú csapat, a pozsonyikifli-készítés kategóriában kilenc, a mézeskalácsdíszítő kategóriában hét, a kézi konyakosmeggy-készítés kategóriában öt diák versenyzett. Az idén először péktehetséggondozó-verseny is zajlott, három versenyzővel. Az eredményeket várhatóan 16 órakor hirdetik ki.

 

 

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221015-a-minositett-tehetseggondozo-muhely-program-mintegy-800-mentoralt-tanulot-ert-el

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek