2022-10-17

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

Magyarországon már több mint negyven Minősített Tehetséggondozó Műhely van, a program 2015. évi indulása óta mintegy 800 mentorált tanulót ért el – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által szervezett szakmai verseny megnyitóján.

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program mintegy 800 mentorált tanulót ért el

A Minősített Tehetséggondozó Műhely program azzal a célkitűzéssel indult 2015-ben, hogy a pedagógusok segítségével felfedezzék a legtehetségesebb tanulókat – emlékeztetett Nagy-Vargha Zsófia.

Hangsúlyozta: a programba olyan tehetséggondozó intézmények tudnak bekerülni, amelyek elkötelezettek a tehetséges tanulók mellett, tehetséggondozó tevékenységük dokumentáltan nagy múltra tekint vissza. Így került a programba a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola is – jelezte a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően évente több százezer tehetséges fiatal jut különböző támogatásokhoz.

Ezek közül kiemelte a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, amelyet a kivételesen tehetséges fiatalok – sikeres pályázat esetén – tanulmányaikra, továbbképzésükre, tanulmányi versenyekre, vagy a korábban számukra nem elérhető, de tehetségük fejlesztéséhez szükséges eszközök megvásárlására is fordíthatják.

Nagy-Vargha Zsófia ismertette: a 2015-ös indulása óta több mint 5000 tehetséges fiatal jutott Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjhoz, és arra biztatta a versenyzőket, hogy keressék a támogatási lehetőségeket.

Várhelyi Gabriella, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a megnyitón hangoztatta: iskolájukban évtizedek óta folyik a tehetséges és érdeklődő tanulók fejlesztése a hagyományőrző és kézügyesség-fejlesztő szakkörök működtetésével.

A hagyományőrző versenyre az ország különböző részéből 39 diák érkezett. A pékhagyományőrző-verseny kategóriában nyolc kéttagú csapat, a pozsonyikifli-készítés kategóriában kilenc, a mézeskalácsdíszítő kategóriában hét, a kézi konyakosmeggy-készítés kategóriában öt diák versenyzett. Az idén először péktehetséggondozó-verseny is zajlott, három versenyzővel. Az eredményeket várhatóan 16 órakor hirdetik ki.

 

 

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221015-a-minositett-tehetseggondozo-muhely-program-mintegy-800-mentoralt-tanulot-ert-el

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

További híreink
Kecskeméten jó tehetséges fiatalnak lenni
2022-11-06

A helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet a Nemzeti tehetség program novemberben, amely immár harmadik éve tematikusan a helyi tehetségtámogatás hónapja. Idén Kecskemét kerül a fókuszba, mint Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly elismert település.

Részletek
Tehetségbarát Önkormányzatok
2022-10-28

Tehetségbarát Önkormányzatok azok a települések, amelyek kiemelkedő módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok támogatásához.

Részletek
40 pedagógus kapott „Kiváló versenyfelkészítő” díjat!
2022-06-24

Az immár hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny „Kiváló versenyfelkészítő” díjkiosztó ünnepségén az okleveleket a Nemzeti Tehetség Központ képviseletében dr. Lantos Krisztina ügyvezető, az Oktatási Hivatal részéről Pongrácz László főosztályvezető, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről Krekuska Róbert osztályvezető adták át.

Részletek