2023-02-03

Újabb húsz vállalkozás elindítását támogatja a Start-program

Újabb húsz fiatal innovatív vállalkozásának megvalósítását támogatja a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminál Start-programja – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Újabb húsz vállalkozás elindítását támogatja a Start-program

Nagy-Vargha Zsófia a program második fordulójának nyitóeseményén elmondta, a tavaly tavaszi első kiíráshoz képest most több mint kétszer annyian pályáztak, és határon túli magyarok is nagy számban jelentkeztek a programra.

Az ösztöndíj célja, hogy a vállalkozások sikeressé váljanak, és így nemzetgazdasági szinten is hasznosuljon a tehetségek tudása. A fiatalok sikere ezáltal Magyarország sikere is lehet – emelte ki a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia szólt arról is, hogy a tehetséggondozás olyan terület, amely mögött egyértelmű társadalmi konszenzus áll. Ezért hívták életre 14 évvel ezelőtt a Nemzeti Tehetség Programot, amelynek keretében azóta csaknem 19 ezer projekt valósult meg 33 milliárd forint értékben, azaz évente 300-350 ezer tehetséges fiatalt támogatnak.

A társadalmi konszenzust bizonyítja az is, hogy a Nemzeti Tehetség Program a magyar emberek segítségével valósul meg, hiszen a költségvetési forrás mellett az egyszázalékos adófelajánlásokból is támogatják a programot – tette hozzá.

Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője közölte, a Start-program különlegessége, hogy az anyagi támogatás mellett komplex szakmai segítséget is nyújtanak a fiataloknak, akik ötleteikkel az üzleti világ irányába „kacsintgatnak”.

A második pályázati kiírás során három témakörben lehetett ötleteket benyújtani: egészségügyi-szociális területen, zöld témakörben, valamint közösségek támogatását célzó témában – ismertette, hozzátéve, hogy a legtöbb pályázat a közösségi témakörben érkezett.

Jónás László, a Design Terminál szakmai vezetője, ügyvezetője arról beszélt, hogy felmérések szerint a fiatalok között alacsony a vállalkozni szándékozók aránya. Véleménye szerint ez azért lehet, mert nincs egy támogató szakmai közösség, amely segítené az új vállalkozókat, megválaszolná kérdéseiket, eloszlatná kétségeiket. Ezért a szakmai képzések során szeretnének közösséget is építeni, hogy a fiatalok kapjanak támogatást egymástól és a tapasztalt vezetőktől, megvitathassák tapasztalataikat és kérdezhessenek, ha elakadnak – fogalmazott Jónás László.

A programról szóló korábbi tájékoztatás szerint a programra 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, a kiválasztott ötletek gazdái egyenként hárommillió forintos kezdőtőkét nyernek el, továbbá részt vehetnek a Design Terminállal közösen szervezett vállalkozási képzésen. Ezt követően minden résztvevőnek esélye nyílik arra, hogy további ötmillió forint támogatásban részesüljön, így még közelebb kerüljön álmai vállalkozásához.

A képzés végén a további öt-öt millió forintot két versenyző nyerheti el.

 

Forrás: MTI

További híreink
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program idei pályázatai
2024-06-20

2024-ben is több milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban a tehetségek támogatására. Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, ezért a nehéz gazdasági helyzetben is segíti a hazai és határon túli fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Részletek
53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT
2024-05-17

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

Részletek
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek