2023-03-02

Boros Misivel indult útjára a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya

„99 % tehetség, 1 % adó” szlogennel és a fiatal zongorista tehetség, Boros Misi védnökségével indult útjára a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampánya. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: idén a közösségek állnak az NTP kampányának fókuszában. A program megvalósítására a nehéz gazdasági helyzet ellenére a tavalyihoz hasonlóan magas összeg, 4,3 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett az adózók idén is segíthetik a tehetséges magyar fiatalokat személyi jövedelemadójuk „második” 1%-ának – a 1823-as technikai számra szóló – felajánlásával.

Boros Misivel indult útjára a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya

Magyarország kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett: évről-évre kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Tehetség Programra annak érdekében, hogy minden tehetséges fiatal támogatáshoz jusson a pályázati forrásokon keresztül – mondta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. Hozzátette: tehetségeink hazánkat formálják, jövőnket alakítják; közös nemzeti érdekünk és hosszú távú befektetésünk a fiatalok felkarolása és tehetségük kibontakoztatása. Az államtitkár hangsúlyozta: az egyéni pályázatok mellett különösen nagy figyelmet fordítanak a szervezetek, egyesületek és intézmények tehetségtámogató munkájára. A közösségek tehetséggondozó szerepe és szakmai munkája ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy kiemelkedő fiataljaink kibontakoztathassák képességeiket és eredményeket érhessenek el. Hornung Ágnes beszélt arról is, hogy emiatt is kerültek a Nemzeti Tehetség Program idei kisfilmjeinek – és ezáltal kampányának – fókuszába a tehetségeket segítő közösségek.     

A Program idei 1%-os kampányának védnöke Boros Misi, Junior Prima díjas zongoraművész, aki az eseményen azt hangsúlyozta, a tehetség ajándékának valóra váltásához az elhivatottság és kitartás mellett nélkülözhetetlen a család, a tanárok és az egész ország támogatása, amely számára is erőt ad a gyakorlásban és a fellépések során. 

A Nemzeti Tehetség Program költségvetési forrásból és az adózók 1%-os felajánlásából támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat határainkon innen és túl. Magyarország Kormánya minden évben jelentős összeggel egészíti ki költségvetési forrásból a Nemzeti Tehetség Program céljaira fordítható keretet. Minél több adófelajánlás érkezik be, annál magasabb a rendelkezésre álló összeg, és annál több fiatalt támogathat a Program. A Nemzeti Tehetség Program elmúlt 14 évében már közel 19 000 pályázat kapott támogatást, összesen mintegy 33 milliárd forint összegben. A Program támogatásaival évente 300-350 ezer magyar fiatalt segítenek óvodáskortól fiatal felnőttkorig.

Bárki nyilatkozhat úgy, hogy személyi jövedelemadója „második” 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, ezzel is segítve a jövő tehetségeit. Az adóbevallás során a rendelkező nyilatkozaton a Nemzeti Tehetség Program technikai számát kell feltüntetni, amely 1823. A program indulása óta az adófizetők összesen több, mint 17,5 milliárd forint összegű felajánlást tettek a Program céljainak megvalósulása érdekében.

Segítsük együtt a jövő tehetségeit!

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek