2023-04-06

KÖRNYEZETTUDATOS ÖTLETEK NYERTÉK AZ IDEI START PROGRAMOT – Második alkalommal díjazták a legkreatívabb innovátorokat

Második alkalommal hirdette meg a Nemzeti Tehetség Központ a START Programot, amely a fiatalok start-up vállalkozásának beindítását támogatja. A megmérettetésen három témakörben, közel 250 jelentkező pályázott innovatív ötleteivel. A 20 nyertes csapatból a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata nyerte el a további 5-5 millió forintos vállalkozásindítási támogatást, mellyel előrelépés érhető el a környezetszennyezés csökkentésében. Emellett különdíjban is két projekt részesült. Az egyik csapat ötletének fókuszában a verbális kommunikációban akadályozott emberek életminőségének javítása, míg a másikéban a precíziós mezőgazdaság fejlesztése áll. A Design Terminal szakmai támogatásával megvalósuló kéthónapos képzési folyamatot egy Demo Day zárta. A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg.

KÖRNYEZETTUDATOS ÖTLETEK NYERTÉK AZ IDEI START PROGRAMOT – Második alkalommal díjazták a legkreatívabb innovátorokat

Idén közel 250 fiatal ötletgazda jelentkezett a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal által meghirdetett START Programra. Az innovátorokat ezúttal is az a közös cél motiválta, hogy megoldásukkal a magyar társadalmat segítsék, és ebből a törekvésből sikeres vállalkozást építsenek.

A magyar kormány elkötelezett a tehetséggondozás és az innováció támogatása mellett” – kezdte köszöntőjét Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program folyamatos lehetőséget biztosít a hazai és határon túli fiataloknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Ennek keretében hirdették meg a Start Programot, amely egy különleges vállalkozásfejlesztő ösztöndíjprogram.

Három új, napjaink kihívásait érintő témakörben lehetett idén beadni a jelentkezéseket, ezek az alábbiak: egészségügyi és szociális kérdéskör, ötletek zöld küldetéssel, valamint megoldások a közösségért. A szervezők valós problémákra megoldást kínáló innovatív, piacképes ötleteket vártak a megmérettetésre. A versenybe jutott 20 csapat két hónapos intenzív inkubációs programban vehetett részt, amely felkészítette őket a programot záró Demo Day-re. A 3 millió forintos kezdőtőke mellett a képzés révén, a versenyen kívül is jól hasznosítható tudást kaptak a résztvevők, vállalkozásuk elindításához és fejlesztéséhez.

A Demo Day-re a jelentkezők izgalmas, változatos megoldásokkal érkeztek például az egészségügyi szolgáltatások, különböző betegségek megelőzése, a környezeti tudatosság fejlesztése, illetve az elszigetelődés nehézségeire reagáló, vagy épp a mentális egészség fejlesztését célzó kezdeményezések kapcsán. Vállalkozásuk elindításához a zsűri végül a Malom-projekt és a Smobya fejlesztő csapata részére ítélt meg további 5-5 millió forintos támogatást. A Malom Projekt újrahasznosított műanyagkeretet kínál látássérült gyermekek számára, a Smobya csapata pedig mikrobiális bőrt fejleszt azért, hogy a divatipar ökológiai lábnyoma kisebb legyen.

Ezúttal a két nyertes csapaton felül a szakmai zsűri két különdíjat is kiosztott. Az egyik elismerést a Green Engine csapata egy olyan applikációval nyerte, amely beltéri farmoknak segít a hatékony földművelésben. Ők a Nemzeti Tehetség Központ jóvoltából Londonba utazhatnak, hogy egy ottani Demo Day-en bemutathassák ötletüket, vállalkozásukat. Az idei Kulturális és Innovációs Minisztérium-különdíjas “Verbalio” pedig olyan appot fejleszt, amely a verbális kommunikációban akadályozott embereknek nyújthat hatalmas segítséget.

A Nemzeti Tehetség Központ sokszínű tevékenysége során arra törekszik, hogy a kiemelkedően tehetséges fiatalok számára az érvényesüléshez szükséges feltételeket biztosítsa. A START ösztöndíj alapú támogatással olyan elképzeléseket segítenek, amelyek fókuszában Magyarország saját erőforrásra épülő fejlesztései állnak. A Design Terminal egyik legfőbb célkitűzése a tehetséggondozás, valamint, hogy ráébressze a fiatalokat arra, hogy saját vállalkozáson dolgozni folyamatos motivációt, élethosszig tartó fejlődést jelent.

A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjával évente 300-350 ezer fiatal kaphat támogatást ahhoz, hogy tehetségét kibontakoztathassa.

További híreink
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek
Harmincéves az Addetur budapesti baptista gimnázium
2023-10-24

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott köszöntőt az Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten pénteken.

Részletek