2023-05-17

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

A kormány elkötelezett a tehetségek támogatása mellett - hangsúlyozta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díj átadóján.

Átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket

Az idén tíz éves „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj gálájának keretében 57 kiemelkedő hazai és határon túli pedagógus, szakember számára adott át díjakat a kiemelkedő tehetségsegítő munka elismeréseként Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, valamint Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár 6 települési önkormányzat számára nyújtotta át a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat. Az ünnepi műsorban Boros Misi Junior Prima díjas, a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjas zongoraművész, az NTP 1 %-os kampányának idei védnöke és a tavalyi évben „Kiváló tehetséggondozó szervezet” díjat nyert Common Vibe együttes lépett fel.
 

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: Magyarország Kormánya elkötelezett a tehetségek támogatása mellett, hiszen a nemzet kiválóságai azok, akiken keresztül a jövő reménye a jelenben is megnyilvánul. Ezért közös nemzeti érdek és hosszú távú befektetés a fiatalok felkarolása, tehetségük kibontakoztatása. Hozzátette: a kormány évről-évre kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Nemzeti Tehetség Program keretében eddig közel 19 ezer projekt kapott támogatást mintegy 33 milliárd forint értékben, amelynek köszönhetően a Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt segít az óvodás kortól egészen a fiatal felnőttkorig. Az államtitkár kiemelte: napjainkra több mint ezer Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet dolgozik a tehetségügyi területen, valamint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat eddig, az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át. 


A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat összesen négy egyéni kategóriában adták át: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen ötvenen részesültek; Életműdíjat pedig hét szakember számára ítéltek meg. Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal hat, a tehetséggondozást példaértékűen támogató települési önkormányzat tevékenységét ismerték el. Az egyéni kategóriákban a díjjal járó juttatás 400 ezer forintot jelent, az Életműdíjjal járó juttatás 1 millió forint, a Tehetségbarát Önkormányzatok pedig 1,5 millió forintot kapnak. 


A 2013-ban alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2023-ban is a Nemzeti Tehetség Program (NTP) biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a hazai és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért. 


Az idei év díjazottjaival együtt az elmúlt tíz esztendőben eddig több mint 1000 alkalommal ítélték oda a Bonis Bona-elismerést. Köztük 42 szakembert Életműdíjjal jutalmaztak, illetve a díjazottak között közel 100 esetben határon túli szakember munkáját is elismerték. 2013 óta az idei díjazottakkal együtt 42 esetben adtak át Tehetségbarát Önkormányzat Díjat. 


Ebben az évben a „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában 120, a „Kiváló tehetségfejlesztő” kategóriában 101, a „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában 115 érvényes jelölés érkezett. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött. 
Az „Életműdíjban” olyan tehetséggondozó szakemberek részesültek, akik legalább 20 éves folyamatos, kiemelkedő és eredményes munkát végeztek versenyfelkészítés terén, illetve módszertanilag kimagasló színvonalú tehetséggondozó, tehetségfejlesztő vagy tehetségsegítő tevékenységet folytattak. Idén a 10 javaslatból 6 fő vehette át az Életműdíjat, valamint egy szakember posztumusz részesült az elismerésben.


Szintén az eseményen adták át a Tehetségbarát Önkormányzat 2023 Díjakat is, amelyre a települések maguk pályázhattak, és 23 érvényes jelölés érkezett. A díj azokat az önkormányzatokat ismeri el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl példaértékű módon járulnak hozzá a tehetséges fiatalok felkutatásához, támogatásához, hatékony együttműködéseket folytatva a tehetséggondozó szervezetekkel. A díjra két kategóriában lehetett pályázni: községek, városok önkormányzatai; illetve a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek önkormányzatai. Az előbbi kategóriában négy, utóbbiban két önkormányzat kapott elismerést. Idén Bakonysárkány, Dombóvár, Hajdúnánás, Orosháza, illetve Nagykanizsa és Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzata vehette át a díjat. 

További híreink
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek