2023-09-21

Meghosszabbították a jelentkezést a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Meghosszabbított jelentkezéssel várják a pályázatokat a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön.

Meghosszabbították a jelentkezést a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: meghosszabbították a Köbüki tanári ösztöndíjpályázat benyújtási határidejét, október 12-ig pályázhatnak azok a tanárok, mentorok, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban.

A nyertes pedagógusok 10 hónapon keresztül nettó havi 75 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján lehet.

A családokért felelős államtitkár szólt a Nemzeti Tehetséggondozó Programról is.

Ismertette: kétmilliárd forint értékben írtak ki pályázatokat szeptember 14-én, összesen 13 pályázat jelent meg a Nemzeti Tehetséggondozó Programban a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

Mint mondta, a pályázatok összeállításánál arra törekedtek, hogy a tehetséggondozás minden területét lefedjék, és a tehetséges fiatalok és mentoraik, valamint a kiemelkedő szervezetek és programok támogatásban részesülhessenek a határon innen és túl is.

A pályázatok benyújtási határideje október 12.

Az államtitkár elmondta, a most megjelent kiírásokban a program nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű kategóriáival találkozhatnak a jelentkezők, azonban az idei évben a Nemzeti Tehetséggondozó Program egész rendszerét megújítják: a program tartalmában és struktúrájában szeretnének újat nyújtani.

A legfontosabb célnak azt nevezte, hogy átlátható rendszer jöjjön létre, pontosan mérhető legyen, kik a tehetséges fiatalok, kik kerülnek be a tehetséggondozás rendszerébe, és követhető legyen, hogyan hasznosult az évek alatt a tehetségük.

Az idei évben, 2023/24-ben tehát egy pilotprogramot indítanak, meghatározott számú gyermek mérésével, jövőre pedig már új rendszerben működik a Nemzeti Tehetséggondozó Program – tette hozzá.

A családokért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a programban az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a természettudományos tárgyakra. Emellett a kiemelt célok közé sorolta a lányok természettudományos tárgyakban való előre jutását, hazai és nemzetközi versenyek megrendezését, illetve a kreatív ötlettel rendelkező, vállalkozás indítását tervező fiatalokat anyagilag és szakmailag is támogató Start ösztöndíjprogramot.

Arra a kérdésre, hogy mennyire erős akár a képzés, akár a befogadó készség a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területen, Hornung Ágnes azt válaszolta: Magyarország kiemelkedő ezeken a területeken, számos nemzetközi versenyen indultak és értek el eredményeket a diákok, sőt Magyarország ezen a területen már több versenyt is rendezett, és az a cél, hogy a természettudományok területén a következő években olyan világversenyeket, diákolimpiákat hozzanak ide, amelyek révén felfigyel Magyarországra a világ.

 

Forrás:hirado.hu/belfold/cikk/2023/09/21/meghosszabbitottak-a-jelentkezni-a-tanari-tehetseggondozasi-osztondijprogramra

Fotó: www.pexels.com

További híreink
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek
Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep
2023-11-11

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Részletek
Harmincéves az Addetur budapesti baptista gimnázium
2023-10-24

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott köszöntőt az Addetur Baptista Gimnázium, Technikum és Szakiskola fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten pénteken.

Részletek