2023-11-11

Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep

Ismét itt a helyi tehetségtámogatás hónapja! A tehetséges fiatalokra elsőként a környezetük figyel fel, itt kapják meg az első inspirációt, ezért kiemelten fontos, hogy helyben is megfelelő támogatást kapjanak. A Nemzeti Tehetség Program (NTP) a helyi közösségek nélkülözhetetlen tehetségtámogató szerepére hívja fel a figyelmet novemberben, amely immár negyedik éve a helyi tehetségtámogatás hónapja. Az idei évben Szolnok mint a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal tavaly már második alkalommal elismert település kerül a figyelem középpontjába. A városban kiváló lehetőségek állnak a tehetséges fiatalok rendelkezésére, az NTP programjainak köszönhetően pedig jelentős segítséget kapnak a diákok, valamint mentoraik és a tehetséggondozó szervezetek.

Idén a szolnoki tehetségeké a főszerep

Az NTP egész novemberben aktív közösségimédia-kampánnyal, az országos médiában megjelenő interjúkkal, a tehetséges fiatalok bemutatásával, valamint Szolnokról mint a tehetségek városáról készített filmmel hívja fel a figyelmet az önkormányzatok tehetségtámogató munkájára. Számos jó példát ismerünk arra, hogy egy helyi közösség, önkormányzat milyen formában tudja segíteni a helyben élő, kiemelkedően tehetséges gyermekeket, fiatalokat. Több település ösztöndíjakkal és elismerésekkel igyekszik segíteni a fiatalok tehetségének kibontakozását, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a különböző kulturális, művészeti vagy sportterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekeknek, csoportoknak és közösségeknek. A helyi tehetségtámogatás hónapja kampányának célja ennek a támogató háttérnek a megismertetése.

Szolnok, a tehetségek városa

Idén a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal jutalmazott települések közül Szolnok a sokszínűsége miatt került a helyi tehetségtámogatás hónapjának fókuszába. A városban kiemelkedően sokoldalú a tehetséggondozás, sokféle területen foglalkoznak a tehetségekkel, éppen ezért lettek az NTP közösségimédia-felületein megjelenő film főszereplői. A filmben megjelenő, kiemelkedő eredményekkel büszkélkedő tehetségek példáján keresztül is megmutatkozik, hogy mekkora jelentősége van a tehetséggondozásban a támogató környezetnek és az odafigyelésnek, mennyire fontos a biztatás és szakmai támogatás, amely hozzájárul a fiatalok fejlődéséhez és kiteljesedéséhez.

 

Szolnok mint a 2022-es év egyik Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal kitüntetett települése, rendszeresen él az NTP adta támogatási lehetőségekkel. A támogatásból olyan fiatalokat és tehetségeket segítő programokat, ösztöndíjakat tudnak megvalósítani, amelyek a helyi középiskolákból, gimnáziumokból vagy a szakképzésből kikerülő fiatalokat támogatják az elhelyezkedésben és a továbbtanulásban. A szakképzés befejezése után a fiatalok a tehetségüknek és a kiemelkedő tehetséggondozásnak köszönhetően el tudnak helyezkedni a szakmájukban, a szakközépiskolát és gimnáziumot végzetteknek pedig több mint 80%-a jut el egyetemre, főiskolára.

A szolnoki önkormányzat többek között támogatja Magyarország elsőként megalakult amatőr néptáncegyüttesét, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesületet, a vizuális művészetükkel a város szépítésében is aktívan részt vevő VIZU Művészeti Iskolát, valamint a szakképzésben élen járó és tehetséges fiatalokat felkaroló intézményt, a Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskolát. Itt tanul a kiemelkedő szorgalmú és tehetségű Balogh Zoltán Sándor, aki szakmai versenyen elért első helyezéssel büszkélkedhet autó- és repülőgép-szerelési ismeretek vizsgatárgyból. Emellett az olyan sporttehetségekre is figyelmet fordítanak, mint a Szolnoki Kajak-Kenu Klub világbajnokságokon is eredményesen szereplő növendékére, Kiss-Bakta Imola Johannára. 

 

Mert a tehetség számít! – A Nemzeti Tehetség Program országos munkája

Az NTP évente 300-350 ezer hazai és külhoni magyar fiatalt ér el közvetlenül és a támogatott szervezeteken, programokon keresztül közvetett módon. Az NTP indulása óta eddig közel 19 ezer projekt támogatásáról született döntés, több mint 34 milliárd forint összegben. A hazai költségvetésben rendelkezésre álló forrás alapját az 1%-os adófelajánlások adják, de az összeget a kormány 2015 óta minden évben kiegészíti. Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója második 1%-át a Nemzeti Tehetség Program számára ajánlja fel, ezzel felkarolva és támogatva a tehetséges magyar fiatalokat.

További híreink
53 TEHETSÉGGONDOZÓ SZAKEMBER ÉS 5 ÖNKORMÁNYZAT VEHETTE ÁT IDÉN A DÍJAKAT
2024-05-17

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal hosszú idő óta segítik a tehetséges magyar fiatalokat. Az elismerésben ez alkalommal 53 hazai és határon túli pedagógus, illetve mentor részesült, a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pedig 5 települési önkormányzat képviselői vehették át.

Részletek
A Bagossy Brothers Companyval, Illés Fanni paralimpikonnal és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikussal indul a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya
2024-03-27

Az eddigi évekhez hasonlóan a Nemzeti Tehetség Program (NTP) idei kampányát is ismert és elismert művészek, sportolók és tudósok támogatják: 2024-ben a Bagossy Brothers Company, Illés Fanni paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus állt az ország legnagyobb tehetségtámogató programja mellé – jelentette be a kampányindító sajtótájékoztatón Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Az eseményen elhangzott, hogy a program forrását a költségvetési támogatás mellett továbbra is a tehetséggondozás iránt elkötelezett adózók 1%-os felajánlásai képezik. A program indulása óta az állampolgárok személyi jövedelemadójuk „második" 1%-ával összesen már több mint 19 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amit idén is a 1823-as technikai szám megjelölésével tehetnek meg.

Részletek
Ismét lehet pályázni a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjra
2024-01-24

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat.

Részletek